Győr+
2011.09.15. 10:21

Bepillanthatunk a kulisszák mögé – GALÉRIÁVAL!

Szinte zsúfolásig megtelt a színházterem az Egy nap a kulisszák mögött szlogenű programon. A Győri Balett táncosai a Rózsaszínház (La vie en Rose) című táncjátékot a közönség előtt próbálják.

Izgalmas nap elé néznek a színház világa iránt érdeklődők: a tavalyi nagy siker nyomán idén is megrendezik az Egy nap a kulisszák mögött szlogenű nyitott napot. A nézők bejárhatják a színházat, beszélgethetnek a színészekkel, balettművészekkel, ihatnak „Kiss” fröccsöt, Forgács Péter pedig marhapörköltet kínál.

A közönség a Győri Balett táncosainak próbájára is betekinthet.

Pottyondy Nóra, a Győri Nemzeti Színház kulturális menedzsere arról tájékoztatta portálunkat, hogy a programra minden jelentkezési hely betelt.

Kiss János elmondta, a balett próbák nagy koncentrációt igényelnek. Az igazgató a színpadra szólította a társulat öt új fiatal tehetségét.

A legújabb balett darabból, a La vie en rose (Rózsaszínházból) is láthatott a nyílt nap közönsége részletet,a főszereplővel, Bede Fazekas Csabával.

Az előadást október 8-án mutatják be.

Kiss János a próba után az irodájában nyilatkozott portálunknak. Elmesélte, a finishez, tehát a Rózsaszínház bemutatójához közeledve egyre nagyobb az izgalom.

– Az új bemutatóra készülés mindig olyan, mint amikor az ember gyermeket vár. Jól állunk a művészekkel a felkészülésben, Bede Fazekas Csaba alakítása óriási lesz! – árulta el lelkesen a balett igazgató, aki azt is tervezi, hogy a darabban szereplő sanzonok közül néhányat lefordíttat, és megjelentetik a darab ismertetőfüzetébe.

– A dalok nem csak szépek, de a mondanivalójukra is érdemes odafigyelni. A tánc pedig ráerősít erre – érvelt és hozzátette, a közönség mindig a katarzisélményt igényli, ennél a darabnál meg fogják kapni.

Kiss János Forgács Péter színházigazgatóval látja vendégül a nyílt nap résztvevőit délután fél hattól.

– Kényeztetjük a nézőket Péterrel, én „Kiss” fröccsöt, ő marhapörköltet kínál majd. Jó alkalom lesz arra, hogy beszélgessünk a közönséggel. Az emberek kíváncsiak, hogy mi van a kulisszák mögött, a nyílt nap által közelebb kerülhetnek a színházi emberekhez. Nem csak a próbákat láthatják, de a hatalmas épület működését is, a kisebb-nagyobb varázslatokat, melyek nap mint nap születnek a színházban, ahol egyébként a művészek az életüket is élik.

– Szeretnénk becsalogatni a nézőket a színházba, ezért is jó ötlet ez a nyílt nap. Most jobban odafigyelnek ránk – hangsúlyozta Forgács Péter színházigazgató. Úgy látja, a gyerekeknek különösen nagy élmény a kulisszák mögé pillantani, s talán a szüleiket is meggyőzik, hogy jöjjenek el a színházba.

A társulat előtt álló évadról elmondta, úgy állították össze a műsort, hogy mind a könnyebb tartalom, mind a mélyebb mondanivaló is helyet kapott benne.

– Sokan a szakmából igénytelennek tartják a kifejezetten szórakoztató darabokat, én azt vallom, hogy minőségileg is lehet szórakoztatni, úgy, hogy közben oktasson is az előadás.

Bede-Fazekas Csaba egyelőre még nem tud lubickolni a Rózsaszínházbeli szerepében, mert még úgy érzi, sokat kell tanulnia.

– A bemutató előtti időszakban egyre kevesebbet tudok aludni, sokat gondolkodom a szerepen. És ebben a darabban nem csak próza van, hanem táncolnom kell, és tangóharmonikán is játszom. Sok a lehetőség ebben a szerepben, de ez sok tanulást igényel – mutatott rá a hetvenes évei végén járó művész, aki most először lép fel balettben. Jól ismeri azonban őket, ahogy ő fogalmazott, több mint 30 éve együtt él a társulattal. Együtt dolgozni velük újdonság számára, de fiatalítóan hat rá.

– A nyílt napot kedves dolognak tartom, jó, hogy láthatja a közönség, hogy hol élünk. Persze biztosan vannak olyanok is, akiknek a kulisszák mögé pillantás illúzióromboló – vélekedett.

A színházi nyílt napra Mosonmagyaróvárról is érkeztek diákok. Kovács Szimonettát lenyűgözte a színfalak mögötti világ, egyszerre volt kulturális és szórakoztató program szerinte.

– Nyolc évig színjátszóztam, így kicsit más szemmel is néztem a programokat. A technikai részletek nagyon érdekeltek, és voltunk az öltözőkben is. Egy színésznő vezetett minket körbe, és rengeteg dolgot mutatott – mesélte lelkesen Szimonetta.

Szerinte biztosan lesznek olyanok, akik amiatt vásárolnak színházbérletet vagy jegyet, mert felkeltették az érdeklődésüket a nyílt napon.

– Én leginkább a Rózsaszínházra és A tizedes meg a többiekre vagyok kíváncsi – árulta el.

Kollárné Petrányi Ildikót is a technikai részletek nyűgözték le leginkább hűséges színházba járóként.

– Most azokkal a szakemberekkel is találkozhattam, akik nélkül nem lennének előadások, mégsem látjuk őket sosem. Nagyon komoly feladataik vannak, és a színház méretei is csodálatosak. Ráadásul a színészekkel is testközelbe kerülhettünk. Köszönet ezért a színháznak, nem lehet könnyű munka, hogy ennyi embert beengednek.

A hölgy jó ötletnek tartja, hogy sok iskolást is elhoztak tanáraik a nyílt napra, hiszen meg kell nekik mutatni, hogy létezik egy ilyen világ is. Belőlük lesz a jövő közönsége.

– Én egyébként színházimádó vagyok – folytatta –, Győrben nagyon jó darabokkal találkozom. Olyan pluszt hoz az életembe a színház, amivel könnyebb a nehézségekkel megküzdeni – vallotta.

Az idei évadból leginkább A Vörös Pimpernel musicalt, a Hajmeresztő című krimi-komédiát, a Rózsaszínházat és az Aranycsapat musicalt várja legjobban, utóbbit főleg Fenyő Miklós miatt.