Győr+
2012.10.17. 15:32

Bélyegsorozaton az Országház

Az Országház nevezetességeit bemutató filatéliai sorozatot indított a Magyar Posta.

A Művészetek 2012: Országház című alkalmi bélyegsorozatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Horváth Gergely Domokos, a Magyar Posta elnöke bocsátotta forgalomba kedden Budapesten. Kövér László kiemelte: ez a bélyegsorozat megörökíti a ház működésének 110 éves évfordulóját. Ugyanis két évvel az Országház hivatalos átadása előtt, 110 évvel ezelőtt kezdődött el a munka a főrendiház és a képviselőház üléstermeiben.

 

A sorozat első darabján az Országház üléstermei szerepelnek. A kisív közepén az Országház-sziluettel díszített szelvényt a főrendiház és a képviselőház üléstermeinek különböző részleteit ábrázoló nyolc bélyeg öleli körbe. A kisív speciális változatban, dombornyomással és lakkdíszítéssel, exkluzív tartóban is megjelent. A bélyegkülönlegesség Hajdú József fotóművész képei felhasználásával Domé Eszter grafikusművész tervei szerint készült az Állami Nyomdában.

 

A kisív alapváltozatából ötvenezer, a különleges változatból csupán tízezer példány született – mondta a Magyar Posta elnöke az alkalmi bélyegsorozat bemutatóján. Horváth Gergely Domokos hangsúlyozta: a bélyeg lehetőséget ad arra, hogy távoli helyekre is eljuttassa az ország saját kultúráját, hírül vigye az ország szépségét, kiváló embereinek hírét. Mint hozzátette, a Magyar Posta mindig figyelt arra, hogy minőségi bélyegeket készítsen, amelyek nemcsak forgalmi vagy filatéliai eszközök, hanem ajándékozási lehetőséget is rejtenek magukban.

 

Az Országház Steindl Imre tervei alapján valósult meg. Az első kapa 1885. október 12-én vágott bele a Tömő-tér talajába. Az építkezésen átlagosan ezer ember dolgozott, 176 ezer köbméter földet mozgattak meg, 40 millió téglát, félmillió díszkövet és 40 kilogramm aranyat használtak fel. Az építkezéshez – kivéve a Svédországból érkezett, főlépcsőt tartó márványmonolitokat – hazai építőanyagokat használtak fel. A 268 méter hosszú, középen 123 méter széles, a kupola tornyával 96 méter magasra emelkedő épület mintegy 18 ezer négyzetmétert foglal el és 473 ezer köbméter térfogatú.

 

hirado.hu

Fotó: hirado.hu