Hirdetés
Győr+
2016.04.08. 09:24

Békességes Szó – Surján László Győrben

Surján László volt európai parlamenti képviselő, a Charta XXI – Megbékélési és Együttműködési Mozgalom vezetője csütörtökön a győri Múzeumházban tartott előadást és mutatta be a mozgalom legújabb kötetét.

Hirdetés

A Charta XXI Megbékélési Mozgalom hat éve alakult azzal a céllal, hogy a Trianon okozta sebek ellenére a Kárpát-medencében élők a szülőföldjük elhagyása nélkül is szabadon gyakorolhassák emberi jogaikat, anyanyelvüket és kultúrájukat. A mozgalomhoz eddig több mint hatezren csatlakoztak, fele részben magyarok. Az európai kihívásoknak a nemzetek csak együtt tudnak megfelelni, ezt a nagypolitika világosan látja, de civil szinten is együttműködésre van szükség. A charta tulajdonképpen ezt teszi – nyilatkozta portálunknak Surján László.

Hirdetés

 

A megbékélés esélyei a szlovákiai választások után ez volt Surján győri előadásnak címe. A volt politikus visszaemlékezett: egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy szlovák és magyar rendőrök együtt védjék a végeket, ma olyan változások zajlak körülöttünk, amelyek eddig elképzelhetetlenek voltak.

 

 

Az, hogy ma az európai országok egymásra szorulnak, egy roppant szerencsés körülmény lett azok számára, akik a Kárpátok ölelte Duna-völgyi részben egymást segítve kívánnak élni, legyenek bármilyen anyanyelvűek – vélte az előadó. Ugyanakkor a magyar szlovák barátságnak nagy feltételei vannak, és ha ezekkel nem nézünk szembe, akkor valamilyen fajta légvárakat építünk – emelte ki Surján László.

 

 

Majd azzal folytatta, hogy ma Szlovákia pontosan tudja, hogy önérdekei a magyar önérdekkel egyek, az önérdek pedig azt kívánja, hogy egymással, együttműködve vegyenek részt az európai történésekben. A két ország ezt úgy éri el, hogy a kényes kérdéseket a szőnyeg alá söpri, így nem beszélnek többek között a Bős-Nagymaros ügyről, vagy a kettős állampolgárság kérdéséről – mutatott rá a charta vezetője. Nem könnyű ebben a légkörben megbékélésről beszélni, ezért párbeszédre van szükség a két ország között. A charta a közös ügyek tisztázása érdekében decemberben konferenciát szervez meghívott előadókkal Budapesten. A szlovák-magyar megbékél útja rögös, de független attól, hogy milyen az éppen regnáló kormány összetétele, nem a politikán, hanem az embereken múlik a megbékélés – véli Surján László.

 

 

Békességes Szó címmel jelent meg hét országból származó 58 szerző által jegyzett kötet. A charta tagjai közül kértek fel néhányukat, írják meg, mit jelent számukra, hogy meg kell találnunk a közös hangot a közép-európai emberekkel. Ezt tükrözi a kötet, ami egyben áttekinti a mozgalom múltját és lelki gyökereit. A könyv üzente, hogy valóban békességes szavakat kell egymásnak mondanunk ahhoz, hogy gyűlölet nélkül tudjunk élni – tájékoztatta portálunkat Surján László.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó. Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat