Békebeli puncstorta

Győr+
2019.05.15. 05:53

Aki nem szereti a közismert puncs szeletet, fagyit vagy tortát, a házi verziót megszereti. Újraíródott sokunk számára a puncsos édesség ezzel a recepttel.

Egy évben kétszer készítettem ez idáig puncstortát, de az évek során egyre gyorsabban és finomabban készül, ezért szaporítani fogom ennek számát. Nem tart tovább egy kuglófnál, piténél, sőt, sokkal kevesebb kockázattal jár, hogy elronthatja bárki is. Valójában a karácsonyi asztalra és a májusi születésű apukámnak készül – így jön ki az évi két alkalom. Az utóbbi azonban sokkal nagyobb feladat, mert aki nagyanyám ízeivel és süteményeivel karöltve nőtt fel, az bizony nehéz közönség a konyhában. Apukámnak ezért a békebeli verziót kerestem elő, hogy ne valljak kudarcot, mindezt még szájízem szerint szaftosabbá alakítottam, és azóta ehhez ragaszkodunk. A véleménye: „szenzációs”! Nehezen bírom ki, hogy ne változtassak rajta néha valamit, de most ehhez tartom magam, mert így jó, ahogy van és olyan igazi házi. Állagban, színben, sok rumban és szaftos töltelékben.

Bevásárló lista:

Piskótához:

6 db tojás

5 ek kristálycukor

5 ek víz

6 ek finomliszt

Töltelék:

50 ml kávé

100 ml tej

50 ml rumaroma

100 ml lekvár (savanykás vagy barack)

50 ml málnaszörp

50 g mazsola (áztatva)

50 g dió (pucolt)

1 kk holland kakaópor

50 g kristálycukor

Elkészítés

1. A piskótát készítem el először, amihez felverem a fehérjét a fele adag cukorral, majd felverem kézi mixerrel a sárgáját is a maradék cukorral, és mixelés közben apránként adom hozzá a vizet. A legvégén a lisztet is, amit előzőleg átszitáltam. A tojásfehérjéhez keverem hozzá apránként a sárga masszát. Végül egy tortaformába és egy kisebb formába öntöm, azaz kétfelé és megsütöm. 15 percig 100 fokon sütöm, majd további 15 percig 180 fokon. Az egyik lesz a tölteléke, a másik az alja és a teteje.

2. A tölteléknek való piskótát kihűtöm és apró kockára vágom. Egy tálban összekeverem a forró kávét, a forró tejet és az összes többi hozzávalót. Ehhez keverem a felaprított piskótát, hagyom 10 percig duzzadni.

3. A másik piskótát kettévágom, majd alaposan beletöltöm a tölteléket. Én az aljára is kenem és a tetejére is, így jobban összeáll majd, ha egymásra borítom őket.

4. Cukormázként a porcukrot a málnaszörppel elkeverem, ha tetszik, reszelt céklából nyerhetünk még erősebb színt is, vagy egy emberbarát ételfestékkel. Én a céklára esküszöm.

5. Egy éjszakán át érdemes pihentetni, de véleményem szerint harmadnapon a legjobb.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!