Hirdetés

Béke és biztonság az alapja mindennek

Fotó: O. Jakócs Péter
Havassy Anna Katalin
2019.10.08. 16:15

A honvédség teljes modernizációjáról tartott tájékoztató előadást dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 8-án Győrben, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalban. A Zrínyi 2026-ról már többször szó esett, azonban most minden részletre kitért a tárcavezető.

Hirdetés

Széles Sándor megyei kormánymegbízott vendéglátóként köszöntötte a jelenlévőket, s a 2013-as árvízi helyzetre való visszaemlékezéssel kezdte köszöntőjét, amelyben elmondta, hogy a Magyar Honvédség minden segítséget megadott a védekezéshez.

„A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság rendelkezésére állt akkor az egész magyar honvédelmi rendszer, amely alatt érteni kell a búvárokat, a légvédelmi rakétaezred katonáit, és az összes olyan műszaki eszközt, amely a védekezést biztosította. Összefogással sikerült megfékezni az árvizet, amiért a katonáknak is köszönet jár” – mondta Széles Sándor.

Hirdetés

Országgyűlési képviselőként Simon Róbert Balázs is megszólalt a miniszter előadása előtt, s hangsúlyozta, Győr több tekintetben is erős és kiemelkedő város. A gazdaság, a kultúra, a sport, az egyházak és az oktatási intézmények mellett kiemelte a katonák jelenlétét is, hiszen a város történelmével szorosan összefonódnak a honvédek.

„1976-tól Likócson található a laktanya, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisa, amelynek létszáma jelenleg az egyenruhás és a civil állományt is figyelembe véve 660 fő körül van. Komoly haderőfejlesztés előtt áll az ország, nem véletlenül egy katona áll a Honvédelmi Minisztérium élén” – zárta Simon Róbert Balázs.

Dr. Benkő Tibor legfontosabbként hangsúlyozta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program elsődleges célja, hogy biztosítsa a békét és a biztonságot.

Indoklásként felhozta, hogy a jelenkorban erre fokozatosan szükség van, hiszen hazánktól távolabb és közelebb is konfliktushelyzetek vannak: egyre gyakrabban vannak terrortámadások, az illegális migráció is veszélyeket rejt, és a kibertérből is érkeznek támadások. Ezek elhárítására csak egy felkészült, jól felszerelt, esküjéhez hű katonákból álló hadsereg képes, amelynek regionális szinten is meg kell erősödnie. A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program pontosan ezt hivatott megvalósítani.

Kitért a kiskunfélegyházi fegyvergyár megnyitására is, ahol korszerű fegyverek készülnek, nem csak a hadsereg, hanem minden fegyveres testület számára. Emellett ismertette az új beszerzésű helikoptereket, szállító repülőgépeket, harcijárműveket, amelyet még a német hadsereg katonái is megirigyeltek. Mint említette:

„Az Európában fellelhető legmodernebb eszközöket és járműveket rendeltük meg, amelyek a kor minden követelményének megfelelnek. Ezekre szükség van ahhoz, hogy Magyarország békéjét és biztonságát megőrizzük.”

Elhangzott a katonai hivatásra való nevelés is, amelyet a kadétprogramnak és szabadidős lehetőségeknek köszönhetően egyre inkább elsajátíthatnak a diákok. Fontos szempont, hiszen a hadsereg létszámát fokozatosan növelni szeretnék, a megújuló önkéntes tartalékosok felszerelésével együtt.

„Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerhez egyre több olyan ember csatlakozik, akik civil hivatásuk mellett fontosnak érzik a haza védelmét, ezért elköteleződnek a honvédséggel, s önkéntesként vállalnak szolgálatot. Jelenleg közel 9000 tagja van az ÖTT állományának, 2026-ra pedig szeretnénk elérni a 20 ezer felszerelőt.”

A területvédelmi tartalékos katonák kiképzéséért felelős századok jelenleg (területi alapon) két parancsnokság alá tartoznak, az egyik Székesfehérváron, a másik Nyíregyházán található. A céljuk, hogy hazánk minden járásában felállíthassanak egy századnyi kiképzett önkéntes területvédelmi katonát, akik ha kell, katasztrófahelyzetben és különleges jogrendi helyzetben is helyt álljanak.

„A kormány támogatása folyamatos, hiszen minden évben egyre növekszik a fejlesztésre szánt összeg. Ezen túlmenően a társadalom támogatása is szükséges ahhoz, hogy a modern Magyar Honvédség kialakítására felépített terveink megvalósuljanak, katonáink pedig elismert tagjai legyenek a társadalomnak.” – zárta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Győrben tartott tájékoztató előadását.

Kapcsolódó témák: #katonaság |
likeold
a fb oldalunkat