Győr+
2011.06.26. 12:30

Beiktatták az új dunántúli evangélikus püspököt

Beiktatták a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület új püspökét, Szemerei Jánost szombaton a győri Öregtemplomban.

Az ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke iktatta be Szemerei Jánost, aki esküt tett püspöki szolgálatára, majd átvette a püspöki szolgálat jelét, a keresztet.

A istentisztelet utáni közgyűlésen Szemerei János püspöki székfoglalójában a szolgálat felelősségéről beszélt. Kiemelte, hogy a bizalomépítés jegyében kívánja végezni szolgálatát. Bizalmi viszonyra törekszik a testvéregyházakkal, és nagy figyelmet fordít a külföldön működő egyházakkal való kapcsolatokra is – hangoztatta.

Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a kormány nevében köszöntötte az új dunántúli püspököt. Beszédében hangoztatta: a magyar társadalomnak, a nemzetnek kell megújulnia.

” A lelki-szellemi megújulásban (…) a magyar történelmi egyházaknak megkérdőjelezhetetlen küldetésük volt és van” – fogalmazott.

Szászfalvi László kijelentette, hogy a magyar kormány együtt kíván működni az egyházakkal, és ennek ” számtalan jelét adta” már az elmúlt évben is.

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében a gyülekezetépítés fontosságáról szólt. Az a cél, hogy vasárnapról vasárnapra egyre többen legyenek a templomban – mondta.

A beiktatási ünnepségen részt vettek a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői mellett a társegyházak képviselői, továbbá Ausztriában, Németországban, Romániában, Finnországban és Szlovéniában működő egyházak vezető személyiségei.

Szemerei János kaposvári lelkészt, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperesét áprilisban választották püspökké az egyházkerület 112 gyülekezetének szavazatai alapján. A püspökválasztásra azért került sor, mert az egyházkerület addigi vezetője, Ittzés János nyugdíjba vonult.

(MTI)