Hirdetés

Bauhaus és környezettudatos divatbemutató

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2019.10.10. 14:42

Divatbemutatóval és köztéri installációval indul a Design Hét győri programja október 18-án a Magyar Ispita épületében és annak környezetében.

Hirdetés

Akik a Nefelejcs köz felé járnak, bizonyára észrevették, valami készül. A Design Hét alkalmából már épül egy installáció, amely 2020 tavaszáig kültéri kiállítótérként szolgálja Győr belvárosában a közösséget. A részletekről Nagy Zsuzsa, a szervező Terasz Csoport képviselője számolt be lapunknak. A fából és durisol építőelemekből készülő pavilon létrehozásában a Hild József Építőipari Szakgimnázium tanulói vannak a szervezők segítségére.

A tér „felöltöztetésének” a célja, hogy a kortárs építészetet közelebb vigyék a dizájnhoz.

Hirdetés
Ilyen lesz a Nefelejcs köz

Az ünnepélyes megnyitó október 18-án 17 órakor kezdődik „hulladékmentes” divatbemutatóval, ahol Németh Aliz Zsófia vonultatja fel környezettudatosan tervezett kollekcióját, melyeket Újhelyi Mónika nemeztáskái egészítenek ki.

„A Design Hét Győr idei fő témája az értékmentés és az értékmegismerés” – hangsúlyozta Nagy Zsuzsa. A tíznapos rendezvény központi kiállítását a Magyar Formatervezési Tanács formatervezési díjazottjainak tárlata adja, melyen a tervezők az utolsó öt év munkáit vonultatják fel, Bécs után Magyarországon először Győrben.

A másik fő kiállítás a Korszakváltó épületek északnyugaton című tárlat, amely válogatás a régió két világháború közötti építészetéből a Bauhaus 100. évfordulója alkalmából. A régió, elsősorban Győr és Sopron legkorábbi modern, bauhausos épületeit kutatták fel és mutatják be.

A tematikus túrák ezúttal is ismeretlen helyekre kalauzolják el a rejtett építészeti és képzőművészeti értékek iránt rajongókat. Újból kinyílnak a stúdiók ajtajai is, bemutatkozik a helyi kreatív ipar, alkotók, dizájnerek, építészek, belsőépítészek mutatják be tevékenységüket városszerte több helyszínen, mint például a Hefter Galéria, vagy a Miabaro Stúdió, és az üvegtervező Varga Gyöngyvér is betekintést enged munkájába.

Géczy Nóra: Design – Tér- és formakultúra című könyvbemutatója, Éles-Varga Erika, a Herendi Porcelánmanufaktúra porcelántervező iparművészének előadása, és „Védjegy délután” szakmai előadás-sorozat is szerepel a Design Héten. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Kapcsolódó témák: #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat