Hirdetés

Bátrabban sztrájkolnak a dolgozók

Győr+
2019.03.19. 07:12

Ma már határozottabban lépnek fel a munkavállalók, velük együtt pedig a szakszervezetek is határozottabb megmozdulásokkal segítik a harcot a magasabb keresetek érdekében; a cégek többsége együttműködő, ám vannak olyan vállalatok, ahol már jogi eszközöket kell bevetni. A munkáltatói oldal óvatos, bár a tőkeerős cégek általában engednek a követeléseknek - írta a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke elmondta, az országos, politikai alapon szervezett elégedetlenséggel szemben a helyi szintű akciókat támogatja az érdekképviselet. A bátrabb fellépéshez hozzájárul az is, hogy kezdenek eloszlani a dolgozói félelmek.

Hangsúlyozta, ennek egyik fő oka a munkaerőhiány, “de fontos szempont, hogy növekedési időszakot élünk, tehát ma már van megtermelt profit a vállalatoknál, amit el lehet osztani”.

Hirdetés

Úgy vélte, a szakszervezetek és a munkavállalók erősödése egészséges folyamat, mivel segít kimozdulni abból a korábbi időszakokra jellemző egyoldalú helyzetből, ami a befektetőknek kedvezett. Palkovics Imre szerint a munkavállaló is tisztában van vele, hogy az egyoldalú helyzet megtört, az elvégzett munkáért pedig tisztességes bért kell fizetni.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) elnöke hangsúlyozta: az érdekképviseletek elsősorban tárgyalások útján szeretnének megállapodni a munkáltatóval. A Maszsznak nem célja a sztrájk, csak akkor, ha a tárgyalások kudarcot vallanak.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: a nagy, tőkeerős cégek a termelékenységük növeléséből adódóan még az idén képesek megadni akár tíz százalék feletti béremelést is a munkavállalóknak. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozói szektort ilyen mértékű felzárkóztatással nem lehet sokkolni, ezért is állt ki a nyolcszázalékos minimálbér-emelés mellett a munkaadói oldal.

Kifejtette: mivel a piaci versenyben a nagy cégek – főként jelentős bérfejlesztésekkel – még inkább elszívják a kisebbek elől a dolgozókat, kiemelten fontos, hogy minél előbb megvalósuljon a kkv-k versenyképességének növelése.

Fotó: HírHugó

MTI

likeold
a fb oldalunkat