Hirdetés
Győr+
2012.01.16. 13:02

Barsi Ernő zenepedagógust köszöntötték Győrben

A 92 éves Barsi Ernő zenepedagógus, néprajzkutató névnapja és gyógyulása alkalmából "örömünnepet" rendeztek volt tanítványai és tisztelői szombaton Győrött, a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Hirdetés

A súlyos betegségből felépült zenepedagógust köszöntő műsorban népdalénekesek, kórusok és néptáncegyüttesek léptek fel – tájékoztatta Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, a házigazdák egyike az MTI-t. Mások mellett Csiba Julcsi, Kóródi-Kovács Anna, a Melodiárium Kamarakórus, Váray Tamás és a Silver Bells Kórus válogatást adott elő repertoárjából, a Csobolyó, a Csutora, a Pipitér, a Rába és a Regős Néptáncegyüttes pedig különféle tájegységek táncait adta elő. Az ünneplés táncházzal zárult.

Barsi Ernő főiskolai tanár, zenepedagógus, zenetörténész, néprajzkutató fiatalok generációit tanította a zene szeretetére. A Zeneakadémián európai hírű mesterek oktatták: Kodály Zoltán népzenére tanította, a hegedű tanszakon pedig Waldbauer Imre volt a tanára, aki először játszott Bartók vonósnégyest a világon.

A hegedűtanári diploma megszerzése után Barsi Ernő Győrben kapott állást, 1947-óta a Rába-parti városban tevékenykedik. Szervezett zeneiskolát és oktatott a konzervatóriumban. Tizenkét év után tanári hivatását a tanítóképzőben folytatta pályafutását.

A tanítás mellett rendszeresen járt népdalgyűjtő utakon, tartott ismeretterjesztő előadásokat kis falvakban. 1970-ben doktorált, ugyanabban az évben jelent meg Daloló Rábaköz című népdalgyűjteménye. A kötetet örömmel fogadták a vidék népdalkörei és együttesei, iskolái és óvodái, volt miből meríteni, ha műsorokra, vetélkedőkre készültek. Tizenöt év múlva jelent meg a második, lényegesen bővített kiadás, 2008-ban pedig a harmadik kiadás. Míg az első kiadás 170 népdalt, a második már kétszázat tartalmazott, a harmadik pedig már 450 népdalt és mondókát adott közre olyan adattárral, amely a dalok néprajzi hátterét is megismerteti napjaink énekeseivel. A rábaközi népdalgyűjteményt a Szigetközből, a burgenlandi Őrvidékről és Bükkaljáról újabbak követték Barsi Ernő jóvoltából.

(MTI)

Hirdetés