Hirdetés

Baracklekvár egyszerűen

Szarka Zsófi
2019.07.27. 09:08

Próbáltam idén sütőben megoldani, hogy segítsek magamon és befőző társaimon, de a baracklekvár nem olyan! Maradok a jól bevált, anyukám által ismert receptnél, amit ajánlok nektek is!

Hirdetés

Visszatérve a sütős megoldásra, megközelítőleg sem olyan frappáns és vicces, mint a szilvalekvár befőzése. Megjegyzem, azt már nagyon várom és időben emlékeztetlek majd benneteket is rá! A barack azonban annyi vizet tartalmaz és sokkal vékonyabb héjat, hogy nem jó ez a módszer hozzá. Puffog, csepeg, elválik a héjától, ami ugyan látványos, de most nem egy botanikus kertben vagyunk. Természetesen kipróbálhatjátok, csak 30 percenként át kell keverni a sütőben és kénytelen vagy sok cukrot vagy egy kis befőzőport adni az utolsó 10 percben hozzá, mert megromlik. Kipróbáltam egy kis citromfűvel, naranccsal és egy kis málnával. Ez utóbbit egy kedves felvidéki lekvárkészítő ismerősünktől láttam, bár ő nektarinnal vegyíti a málnát és olyan ízkombinációja van, ami semmi másnak. Azonban, most a klasszikus lekvárra van szükségem zserbóba, túróba és az évközi sok dolkába (lásd a receptek között).

Hirdetés

Bevásárló lista:

5 kg barack

2 kg cukor

1 db citrom leve

citromfű f(rissen aprított, egy evőkanálnyi )

gyömbér frissen reszelt 1 kiskanálnyi

3 db dzsemfix

Elkészítés:

1. A barackot beáztatom egy nagy lavórba, átmosom párszor, kimagozom és egy nagy fazékba negyedelem őket azonnal. Közepes lángon elkezdem főzni, 30 perc után pedig hozzáadom a cukrot és a dzsemfixet.

2. A citromfüvet alaposan megmosom, apróra vágom, a citrom levét kifacsarom, a kezeletlen citrusokból reszelni is szoktam, gyömbért is reszelek hozzá frissen egy kiskanálnyit.

3. Amennyiben csak natúr, édes baracklekvárt szeretnék, akkor a cukrot elkeverem a befőzőporral és hozzáadom. 10 percig főzöm, majd steril üvegekbe töltöm. Előkészítek egy dobozt, kosarat, kibélelem konyharuhákkal, majd egyenesen ebbe pakolom bele a lekvárokat fejjel lefelé. Letakarom még alaposan konyharuhákkal és 24 órán keresztül hagyom kihűlni.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat