Győr+
2011.10.13. 14:22

Baleseti szimuláció – Cél a diszkóbalesetek megelőzése VIDÓVAL

Diszkóból hazafelé tartó fiatalok ütköztek a Balatonra autózó anyával és gyermekével. A baleseti szimuláció célja, drámai eszközökkel rádöbbenteni a jogosítványuk megszerzése közelében álló fiatalokat, hogy az alkoholos és más tudatmódosító szerek hatása alatti vezetés beláthatatlan, nem ritkán tragikus következményekkel járhat.

A szituáció szerint egy öt fős társaság tartott autóval hazafelé a diszkóból. Négyen ittasak voltak, de nem engedték vezetni józan társukat. Az egyik kanyarban a friss jogosítványos, ráadásul alkoholos befolyástság alatt álló fiatal elveszítette uralmát a járműve felett és ütközött a vele szembe jövő autóssal.

A balesetben az egyik fiatal fiúnak eltört a csuklója, egy lány combcsonttörést szenvedett. A jobb első ülésen ülő – józan – srác életéért hiába küzdöttek a mentők, belehalt sérüléseibe. A másik autóban az anya és fia könnyebb sérülésekkel megúszta az ütközést. A vétkes sofőrt a rendőrök előállították.

Az akcióval a Rotary Club és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata az alkohol és drogfogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A baleseti szimuláció célja drámai eszközökkel rádöbbenteni a jogosítványuk megszerzése közelében álló fiatalokat az alkoholos és más tudatmódosító szerek hatása alatti vezetés beláthatatlan, nem ritkán tragikus következményeire.

Győr kiemelt hangsúlyt fektet a prevencióra, a fiatal korosztályt megcélzó, figyelemfelkeltő kampányokra. Páternoszter Piroska, a Városháza Humánpolitikai Főosztályának vezetője lapunknak elmondta: „A diszkóbalesetek sajnos a mi területünkön is évről évre szedik fiatal, sokszor vétlen áldozataikat. Ezeknek a végzetes kimenetelű diszkóbaleseteknek a megelőzése céljából a győri Rotary Klub egy programot kezdeményezett a 11., 12. évfolyamos középiskolás diákok számára. Ez az a korosztály, amely már jogosult járművezető engedély megszerzésére és gyakorlattal még nem rendelkező gépkocsivezetőként fokozottan veszélyeztetett a közúti közlekedésben. Különösen akkor igaz ez, ha valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt vállalkoznak autóvezetésre. Bízunk abban, hogy mielőtt ezek a fiatalok autóba ülnek, bevillannak nekik a szimuláció során látott képek.”

Kapcsolódó videó ITT.

A nyugalom megzavarására alkalmas képek!