Hirdetés
Győr+
2012.05.26. 11:05

Balázs Ágnes búcsúzik Lufitól

Balázs Ágnes a mai magyar gyermekirodalom egyik legismertebb alakja, aki a Pöttyös könyvek sorozatban megjelent Lufi-történetekkel a tini korosztályt is meghódította. A szerző június 6-án 14 órától interaktív foglalkozást tart a gyerekeknek az Esterházy-palotában.

Hirdetés

Balázs Ágnes eredeti foglalkozását tekintve színművész, szép sikerekkel a háta mögött. Hogyan, miért lett mégis író, gyerekkönyvek szerzője?


Hirdetés

Eljött egy pillanat az életemben, amikor azt mondtam magamnak: csak olyan dolgokkal szeretnék foglalkozni, ahol nem vagyok pótolható. Ilyen az anyaság, a tanítás, és ilyen az írás is. Első színdarabom, az „Andersen, avagy a mesék meséje” hatalmas siker lett, a szegedi ősbemutató után játszották a Magyar Színházban, Békéscsabán, Székesfehérvárott, eljutott Székelyudvarhelyre, balettos változatát Würzburgban és a Rajnai Opera színpadán is táncolták. A színdarabot regények, és persze újabb színpadi művek követték.

Úgy tűnik, ön ismeri és érti a gyerekek világát, a kiskamaszok érzéseit. Honnan van ez a tudás? Hogyan született meg Lufi?


Amikor gyerekeknek írok, gyerek leszek magam is. Emlékszem, milyen problémák foglalkoztattak akkor, minek örültem, s mi szomorított el. Szívesen utazom vissza gondolatban a kiskamaszéveimbe, s a könyveimmel talán segíthetek is a mai gyerekeknek, hiszen felnőttfejjel, kellő tapasztalattal a hátam mögött be tudok csempészni néhány olyan gondolatot a műveimbe, amelyek kapaszkodót jelenthetnek a számukra. Lufi történetét nem szántam sorozatnak, lányomnak, Bibinek írtam meg az első kötetet, s ő aztán évről évre újabb és újabb folytatást könyörgött ki magának, s így Lufi olvasótáborának is.

Lesz még Lufinak folytatása, hiszen lassan felnő a kislány… Mit ír mostanában?

A Lufi-sorozat nyolcadik, és egyben befejező részét már leadtam a Móra Kiadónak. Címe: „Lufi és a párizsi randevú”, októberben kerül a könyvesboltokba. Ezzel a kötettel elbúcsúzunk Lufitól, aki már elvégeztea hetedik osztályt, és kinőtte a Pötytyös-sorozatot. A napokban jelenik meg a Borka és Hajcihő könyvsorozat első része „Menjünk világgá!” címmel. Hajcihő egy elfuserált mézeskalács-figura, akit Borka megtalál a hóban, s a barátjává fogadja. Az ő kalandjaikat meséli el a könyv Békés Rozi illusztrációival. Készül egy meglepetés a kisiskolások számára is, amely a betűkkel való ismerkedésben segít majd nekik. Szeptemberben kerül a boltokba a kötet.

Milyen könyveket hoz magával a győri könyvhétre?

Az író-olvasó találkozókra mindig magammal viszem az összes könyvemet. Interaktív, beszélgetős foglalkozást tartok, maximálisan alkalmazkodom a gyerekek igényeihez. Győrben is a gyerekek érdeklődése és életkora szerint alakul a program. Ami biztos, vidám, játékos együttlétre számíthatnak.

Földvári Gabriella

likeold
a fb oldalunkat