Győr+
2018.12.24. 15:01

Az ünnep ízei

A sajátos ízvilág adja a különlegességét ennek a karácsonyi menünek. És nem utolsó sorban a gyors és könnyű elkészítési mód is háziasszonybaráttá teszi az ünnepi készülődésben.

Currys-kókusztejszínes rákleves

Hozzávalók:

200 g rákfarok

100 g újhagyma

150 g reszelt répa

150 g mungóbab-csíra

100 g rukkola

20 g zúzott fokhagyma

20 g currypor

50 ml szójaszósz

500 ml kókusztejszín

500 ml víz

1 db lime

1 marék friss koriander

200 g rizstészta

 

 

Tipikus ötperces leves a rohanó karácsonyi készülődés idején. Gyors, azonban szívmelengető.

A vizet a kókusztejszínnel, szójaszósszal, curryvel, fokhagymával és sóval jól felforraljuk. Amíg a levesalapunk felmelegszik, kifőzzük a rizstésztát, és külön serpenyőben épphogy lepirítjuk a rákokat.

A tésztát egyenlő arányban négy mélytányérba osztjuk. Ugyanígy teszünk a reszelt répával, az aprított újhagymával, a csírával, a pirított rákokkal és minden tálat felöntünk a forró currys alappal.

Tetejére halmozzuk a rukkolát, a koriandert és lime-mal kínáljuk.

 

Aszalt szilvával töltött baconos csirkemell gyömbéres répakrémmel

Hozzávalók a csirkemellhez:

4 db fél csirkemell

12 db magozott aszalt szilva

1 dl desszertbor

150 g bacon szeletelve

 

Hozzávalók a répakrémhez:

1,5 kg répa

30 g reszelt gyömbér

bors

30 g cukor

300 g vaj

 

 

A szilvákat egy éjszakára a borba áztatjuk, hogy megszívja magát. A csirkemelleket vékonyra klopfoljuk, majd a szeletelt baconre helyezzük és aszalt szilvával együtt háztartási fólia segítségével szorosan feltekerjük.

A répákat feldaraboljuk, kevés olajon a cukorral megkaramellizáljuk és annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. A feltekert csirkemelleket a répák tetejére helyezzük, hogy amíg a répa puhul, azok meggőzölődjenek. Körülbelül 20-25 perc elteltével a csirkemelleket kivesszük hűlni, majd a répákat puhulásig főzzük és végül a reszelt gyömbérrel, sóval és vajjal összeturmixoljuk.

A langyosra hűlt melleket óvatosan kicsomagoljuk és forró serpenyőben addig pirítjuk, amíg a bacon ropogós nem lesz. Öt perc pihentetés után a húsokat felszeleteljük, és a répakrémmel együtt tálaljuk.

 

Fahéjas-nugátos házi krémes

Hozzávalók a tésztához:

1 csomag leveles tészta

2 db sütőpapír

5 dkg vaj

10 dkg porcukor

 

Hozzávalók a krémhez:

1 tk. fahéj

300 g nutella

300 g mascarpone

 

 

Mindkét sütőpapír egyik felét megvajazzuk, egyikre rátesszük a nyers leveles tésztát és a másikat felülről ráhelyezzük, majd a tésztát a sütőpapírral együtt két tepsi közé helyezve 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Amikor a tészta majdnem kész, a felső tepsit és a sütőpapírt levesszük, az egészet porcukorral megszórjuk és a tésztát addig visszatesszük a sütőbe, amíg a cukor rá nem karamellizálódik. (Ha lehet, kapcsoljuk a sütőt grillező funkcióra.)

A krémhez a mascarponét a nutellával és a fahéjjal alaposan elkeverjük, majd az egészet habzsákba töltjük.

A kihűlt tésztát tetszőlegesen felszeleteljük és a krémmel rétegezve kínáljuk.