Hirdetés
Győr+
2012.03.31. 10:00

Az újrakezdés mestere

Városunkban két és fél éve nyitott meg kapuit a Győri Taekwan-do Klub, ahol a koreai eredetű harcművészettel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az edzéseket Géczi Gusztáv II. Danos mester tartja, aki több súlyos sérülés után sem mondott le a sportolásról.

Hirdetés

A taekwondo szülőhazáján, a Koreai-félszigeten kívül komoly népszerűségnek örvend az Amerikai Egyesült Államokban is. Hazánkban a hetvenes évek óta van jelen az ütéseken, rúgásokon, hárításokon alapuló harcművészet. Győrött 2009 szeptemberében alakult meg az első taekwondoklub, melyet Géczi Gusztáv vezet.

– A nyolcvanas években kezdtem el harcművészetekkel foglalkozni a videón látott filmek hatására, mint annyian Magyarországon. Ezeknek a filmeknek volt azért negatív hatása is, sokan az iskolában a gyengébbeken próbálgatták a látottakat, aminek én is szenvedő alanya voltam. Aztán elkezdtem cselgáncsozni, fél év alatt pedig olyan elismerésre tettem szert, hogy akik addig piszkáltak, a vezetőjükké választottak – elevenítette fel az első lépéseket Géczi Gusztáv, aki a Békés megyei Újkígyóson gyermekeskedett.

Hirdetés

Ezt követően 1984-ben Békéscsabán belekóstolt az All Style Karatéba (ma kick-box) is, majd 1985-ben megjelent Békéscsabán a taekwondo, és a harcművész újra sportágat váltott. Gyorsan kiderült, hogy a taekwondóban is sikeres lehet, első övvizsgáján hármas előrelépést ért el, ami addig példátlan volt. Miután mesterét, dr. Molnár Pétert behívták katonának, a legmagasabb fokozattal rendelkező sportolóként ő vette át a klub vezetését.

– Két éven át irányítottam a Békéscsaba ITF Taekwon-do Klubot, majd engem is elvittek katonának. Hódmezővásárhelyre kerültem, ahol ritka kimenőim alkalmával Máté Zoltán edzéseit látogattam. Leszerelés után visszatértem Békéscsabára, de ekkor kettészakadt a klub. Magyarországon az addig jelenlévő ITF irányzat mellett megjelent a WTF, azaz az olimpiai taekwondo. Követtem mesterem, így belekóstoltam a WTG világába is, majd megismerkedtem a feleségemmel, és ettől kezdve nem maradt időm a harcművészetekre. Fontosabb volt a családom, a gyermekeim és az anyagi biztonság megteremtése. Teljesen sosem álltam le, de rendszeresen tizenkilenc éven át nem sportoltam. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen huszonöt kiló felesleg szaladt fel rám.

Géczi Gusztáv komolyan foglalkozott a visszatérés gondolatával, ekkor azonban sorra jöttek a súlyos sérülések. Előbb gerincsérve lett, jobb lába pedig részlegesen lebénult. Az orvosok azt mondták, műtétre lesz szüksége, és soha többet nem sportolhat. A beavatkozás aztán szabad műtő hiányában elmaradt, a sportoló pedig a kínai gyógyászat segítségével felépült. Ezt követően egy Achilles-szakadás úgy tűnt, végleg lezárja pályafutását, de nem adta fel, és ebből is talpra állt a 2003-tól családjával Győrött élő sportember.

– A nehezebb időszakokban is bíztam a visszatérésben. Miután véget ért a kálváriám, megkerestem Harmat László mestert, a magyar ITF taekwondo megalapítóját, aki húsz év távlatából is emlékezett rám. Meghívott az edzéseire és felajánlotta segítségét az újrakezdéshez. Később felmerült, hogy Győrött is honosítsuk meg a sportágat, és ez két és fél évvel ezelőtt sikerült is. Az első edzésen a várt tömegek helyett mindössze ketten jelentek meg, míg a klub működését a családi kasszából finanszíroztam. Gyakorlatilag én fizettem azért, hogy edző lehessek, de idővel bővült a taglétszám, és mára már önfenntartóvá vált a klub. Hetente kétszer, kedden és csütörtökön 18 órától van edzésünk a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában. Tavaly megtartottuk az első színes öves vizsgáinkat, melyeken komoly eredményeket értek el a sportolóink. Magam 2010-ben szereztem meg a mesteri fokozatot, míg ettől a hónaptól már II. Danos mester vagyok. Örömteli, hogy tavasszal klubunkból dr. Szalai István is sikeres mestervizsgát tett. Szeretnénk sportegyesületté alakulni, kérelmünket már beadtuk, így komolyabban tudnánk versenyzéssel vagy bemutatókkal foglalkozni – mesélt a klubéletről Géczi Gusztáv, aki hozzátette, a taekwondót bárkinek ajánlja, aki nem a hagyományos európai küzdősportokkal akar megismerkedni.

– Hattól százéves korig bárki űzheti a taekwondót. Összetett, sokrétű sportág, és ha valaki kora miatt befejezi a versenyzést, a formagyakorlatok révén fenntarthatja magas szintű tudását. Nem ritkák a hatvan-hetven-nyolcvan éves mesterek, akik a mozgáskultúra segítségével képesek megőrizni egészségüket.

Lakner Gábor

Fotó: L.G.

likeold
a fb oldalunkat