Hirdetés

Az olvasó kelti életre a könyvet

Győr+
2019.06.13. 16:57

Könyvekből, programokból nincs hiány a győri Baross úton, az Ünnepi Könyvhéten és Gyermekkönyvnapokon, melynek megnyitója csütörtökön délután volt és szombaton estig tart.

Hirdetés

A kánikula ellenére összegyűltek a könyvbarátok a megnyitóra, melyen Rózsavölgyi László, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszöntötte a rendezvényt. A könyvhét a kultúra, a művelt győri emberek ünnepe, az alapítók szándéka szerint, azért hogy ingujjban, közvetlen bohém formában találkozzanak egymással az írók, a kiadók és az olvasók. Győrben pedig nagy igény van a kultúra e szeletére is, az érdeklődők megismerhetik az aktuális könyvújdonságokat író-olvasó találkozókon, dedikáláson és különböző programokon vehetnek részt.

Hirdetés

Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész

Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész megnyitó beszédében többek mellett azt elemezte, hogy van-e még létjogosultsága a könyveknek, a folyóiratoknak. „Az emberiségnek számos olyan találmánya van, amelyik nem kopik az időben, Gutenberg találmánya is ilyen. Tökéletes alkotás, nem törölhető ki egy mozdulattal a kultúrából.” Felelevenítette, hogy alig egy hónapja a fővárosi Millenárison rendezett nemzetközi könyvfesztiválon napokig alig lehetett egy tűt leejteni, akkora volt az érdeklődés.

A megnyitó résztvevői

Győrben is erre lehet számítani: Hartvik püspök, Anonymus, a Ráth Mátyás szerkesztette első magyar nyelvű újság, a Magyar Hírmondó, Nyéki Vörös Mátyás, Révai Miklós, Czuczor Gergely, a Kisfaludyak, dr. Kovács Pál, Deák Ferenc és Kormos István városában. „Ők, akik szívükkel, lelkükkel akarták és hozták létre azt a megtartó kultúrát, amely bármilyen régi könyv lapjairól azonnal, az azt kézbe fogó ember szemébe, szívébe és szellemébe sugárzik.”

Az írók mellett az olvasók a legfontosabbak, hiszen az olvasók lehelnek életet a könyvekbe, amely általuk kezd el igazán lélegezni – hívta fel a figyelmet az irodalomtörténész. A megnyitó után Bognár Szilvia és zenekara adott koncertet.

A Baross út a az ünnepi Könyvhét helyszíne

A Baross úton felállított standokon 17 könyvkiadó, könyvesbolt, intézmény kínálatából válogathatnak a könyvbarátok kedvezményesen, naponta 10 és 18 óra között.

A Kisfaludy Károly Könyvtárban többek mellett Benedek Szabolcs: Vörös, mint a vér; Csender Levente: A különleges Meditittimó kalandjai című könyvét, Ittzés Gergely fuvolamódszertani könyvét, Márfi Attila Győr színészetéről írott kötetét, Szávai Géza: Amiért élünk; Tóth Krisztina: Fehér farkas, Zsebők Csaba: Tiszta szívvel 1956-ban című legújabb munkáját mutatják be.

A gyerekek is találnak kedvükre olvasni valót

Győri szerzők dedikálják legfrissebb kötetüket, többek mellett az érdeklődők találkozhatnak Gősi Valival, Hámor Vilmossal, Kerecsényi Évával, Dittrcih Pankával, Arany Piroskával.

A Csónakos-szobornál felállított színpadon többek között a Kajárpéci Vízirevű előadását, a Fabula Bábszínház vásári komédiáját, a Belvárosi Betyárok gyerekműsorát láthatják a látogatók.

Részletes program ITT.

Földvári Gabriella

fotó: MekliZ Fotóstúdió

likeold
a fb oldalunkat