Az idősek életminőségén szeretnének javítani

Illusztráció: Shutterstock
Győr+
2022.04.24. 09:48

Gondoskodjunk közösen! Ezt a címet és mottót kapta az a projekt, amelyet a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény (EESZI), illetve a Szlovákiában működő, somorjai Ambrózia Idősek Otthona indított el közösen. Az idősekről való megfelelő gondoskodás nemcsak a családoknak jelent nagy kihívást, hanem a szakembereket is folyamatos tanulásra ösztönzi. A négy hónapon át tartó projekt célja az volt, hogy az illetékesek az erőforrásaikat maximálisan kihasználják a szépkorúak életkörülményeinek javítása érdekében.

,,Azt a célt tűztük ki, hogy az idősek életminőségét javítsuk a határ mindkét oldalán, ezért a projekt keretében egy jógyakorlat-pályázatot írtunk ki” – mondta el Kányai Róbert, az EESZI Győr igazgatója. – „Összesen 13 pályamű érkezett be, az ellátási terület több szegmenséből. Mindkét ország szakemberei számára tartalmaztak eddig még nem ismert innovációkat, amelyeket a szakemberek saját országukban tudnak majd a mindennapi munkába beépíteni. Ilyen például az éjjel-nappali terápiás szoba, ahol többek között olyan demens betegekkel tudnak foglalkozni a nap bármely szakában, akik felcserélik a napszakokat és éjjel válnak aktívvá. Nekik így már az éjszakai időszakban is lehet foglalkozást tartani, miközben a szobatársaik tudnak pihenni, az érintettek pedig megnyugszanak, hogy egy-két órát eltölthetnek ebben a szobában a megfelelő szakmai felügyelet mellett.”

„A projekt keretében Somorján négy, Győrben öt alkalommal ült össze az a támogatócsoport, aminek célja a különböző szakmák, szakterületek közötti együttműködés erősítése és segítése – jegyezte meg Nyáriné Gábriel Mónika, a győri gondozási központ vezetője.

A Gondoskodjunk közösen (SKHU/WETA/2101/4.1/004) pályázatot az Európai Unió 46 ezer euróval (17 millió forinttal) támogatja, a projekt része az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési programnak.

Mindkét ország számára nagyon hasznosnak bizonyult az együttműködés. A felek számára eddig nem ismert innovációk ismertté váltak, amelyeket a mindennapokban használni tudunk. Ilyen például a már említett terápiás szoba, vagy az egészségfejlesztő, rehabilitációs park” – mondta Raffai Andrea, az EESZI központi igazgatási csoportjának vezetője.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #idősgondozás |