Győr+
2014.05.09. 18:23

Az Európa Könyvkiadónál jelenik meg magyarul az új Poirot-regény

A kötet angliai megjelenésével egy időben, ősszel az Európa Könyvkiadó gondozásában jelenik meg magyarul A monogram-gyilkosságok című új Poirot-regény.

A Molnár Eszter fordításában szeptemberben napvilágot látó könyvet a pszichológiai thrillereiről ismert Sophie Hannah írja, aki maga is nagy rajongója Agatha Christie, a “krimi királynője” írásainak – tájékoztatta az Európa kiadó pénteken az MTI-t.

 

A krimi címét – angolul The Monogram Murders – a YouTube videómegosztó oldalon árulták el.

 

Sophie Hannah az első olyan író, aki engedélyt kapott Agatha Christie örököseitől arra, hogy regényében felhasználja Christie valamelyik karakterét. Így a Függöny: Poirot utolsó esete című regény 1975-ös megjelenése óta először lép színre a belga nyomozó, Hercule Poirot.

 

A történet szerint a nyomozót egy rémült fiatal nő keresi fel, aki biztos abban, hogy meg akarják ölni, ellenben könyörög a nyomozónak, hogy ne kutasson a gyilkosa után. Később Poirot megtudja, hogy egy divatos londoni szálloda három vendégét megölték, és egy-egy mandzsettagombot helyeztek a szájukba. A detektív most segítője és barátja, Hastings kapitány, illetve Japp felügyelő nélkül lesz kénytelen boldogulni.

 

Mathew Prichard, Agatha Christie unokája el volt ragadtatva az írónő ötletétől. Elmondása alapján a könyv szinopszisából kitetszett Hannah hatalmas írói tehetsége és Agatha Christie könyvei iránti rajongása.

 

Hannah nem próbálta meg utánozni a világhírű krimiírót. “Kristálytiszta, tűpontos, elegáns és csöppet sem szószátyár stiliszta, eleve kudarcra van ítélve, aki utánozni akarja. Én csak annyit szerettem volna, és remélem, sikerült is véghezvinnem, hogy Poirot hozzá méltó kihívást kapjon egy olyan krimiben, ami a korszak stílusában íródott” – fogalmazott az írónő.

 

Christie műveiből egymilliárdnál is többet adtak el eredeti nyelven, a fordításokból további egymilliárd fogyott, egyedül a Biblia és Shakespeare drámái népszerűbbek nála.

 

(MTI)