Győr+
2012.11.24. 12:21

Az ETO legyőzte a címvédőt is

Az év utolsó rangadóján a listavezető Győri ETO FC Varga és Dudás góljaival 2–0-ra legyőzte a sorozatban ötödik bajnoki vereségét elszenvedő Debrecent.

Az NB I 16. fordulójának rangadóján a Győri ETO FC gólnélküli első félidőt követően, a második játékrész első és utolsó percben szerzett góljaival megérdemelten győzte le DVSC együttesét, ezzel nyolc pontra növelte előnyét a Kaposvár ellen csak egy pontot szerzett és második MTK-val, illetve tizenkét pontra a harmadik Debrecennel szemben.

 

A mérkőzés első felében nem vállaltak nagy kockázatot a csapatok, biztos védekezésre alapozták a játékot, helyzetet csak helyenként, akkor is inkább hazai oldalon láthattunk. A Debrecen kontrákra rendezkedett be, de az ETO nagyszerűen hárította el a vendégek ellentámadásait, akik középre tömörült védelmüknek köszönhetően jól zárták a saját tizenhatosuk előterét. Az ETO szokásához híven a szélekről próbálta feltörni a debreceni reteszt, de az utolsó passzokba és cselekbe rendre hiba csúszott.

 

 

Ami az első félidőben 45 percen át nem sikerült, egy perc elteltével összejött a második félidő kezdetén: Pátkai beadását Strestík csúsztatta meg, a kiválóan érkező Varga közelről belsőzött Verpecz kapujába. A gól után visszaállt az ETO, eután inkább a Debrecen birtokolta a labdát és kezdeményezett többet támadásban. Az ETO biztosan őrizte előnyét, a vendégek oldaláról egyedül Coulibaly-ban volt benne a gólszerzés lehetősége, de a csatár rendre rossz megoldást választott a kapu előtt. A mérkőzés hosszabbításában aztán a csereként beállt Dudás döntötte el a három pont sorsát, Koltai labdaszerzését és pontos passzát követően lőtte ki a hosszú alsót a 92. percben.

 

Az ETO összességében megérdemelten szerzett három pontot az utóbbi hetek pocsék eredményeitől hullámvölgybe került bajnoki címvédőt és vágott vissza az augusztusban elszenvedett, eddigi egyetlen bajnoki vereségért a Debrecen együttesének.

 

 

Második félidő

 

90’+4 – Véget ért a mérkőzés, az ETO 12 pontra növelte előnyét a Debrecennel és 8 pontra a második MTK-val szemben.

 

Koltai szerzett labdát Simac hibája után a Debrecen térfelén, Dudáshoz passzolt, aki nagyszerűen lőtte ki a hosszú alsó sarkot.

 

90’+2 – Dudás végleg eldönti a meccset: 2-0 az ETO-nak!

 

90′ – A 12. debreceni szöglet pillanatában megkezdődik a négyperces hosszabbítás.

 

89′ – Dudás szögletébe Lipták fejel bele, fölé.

 

88′ – Czvitkovics lapos lövését könnyedén öleli magához Stevanovic.

 

87′ – Koltai ment óriásit az ötösön két berobbanó debreceni támadó elől.

 

86′ – Simac lövése és egy kisebb keveredés után ismét Coulibaly veszélyeztet, de kapura „kanalazása“ nem sikerült túl jól.

 

83′ – Szécsi lövése után következhet a 10. vendégszöglet.

 

82′ – Pintér Attila utolsó mai cseréje: a gólszerző Varga helyett Pilibaitis a pályán.

 

81′ – Coulibaly veszi át a labdát a tizenhatoson belül Lipták szoros őrzése mellett, kapurafordul, de lövése fölé és mellé is megy.

 

81′ – Debreceni csere: Bódi le, Szécsi fel.

 

79′ – Stevanovic góltól mentette meg a Győrt! Korhut beadására Bódi érkezett az ötösön, egyből kapura belsőzött, Stevanovic bravúrral mentett a gólvonalról.

 

77′ – Völgyi javítja hibáját: Kronaveter passza után a tizenhatos csücskéről lőtt nagyot, Verpecz szögletre tolta a hosszú alsóba tartó lövést.

 

75′ – Dudás látványos passzát Völgyihez a védő gyenge beadása követte.

 

75′  – Koltai lőtt egy nagyot jó 25-ről, lövése jócskán fölé szállt.

 

72′ – Szakály próbált a levegőből, félfordulatból kapura lőni, a labdát nem találta el, a menteni igyekvő Kambert azonban mellkason rúgta. Rövid ápolás után Szakály veszélyes játékért kapott sárgát.

 

71′ – Kilencedik szögletét végezhette el a Debrecen (továbbra is helyzet nélkül), az ETO eddig két szögletig jutott.

 

68′ – ETO-csere: Strestík helyére Dudás állt be.

 

66′ – Kondás Elemér is cserél: Dombi helyére Bouadla érkezik.

 

65′ – Mészáros lő harmincról, öt méterrel fölé.

 

64′ – Czvitkovics szabálytalankodik Völgyivel, az eset után mégis Dombi marad a földön.

 

61′ – Ismét Coulibaly veszélyeztet, hosszú alsóba tartó lövését Stevanovic nyújtózkodva fogta.

 

61′ – Az első csere a mérkőzésen: Trajkovicot Kronaveter váltja.

 

60′ – Trajkovic buktatta Czvitkovicsot, sárga a jutalma, jó helyről végezhet el szabadrúgást a DVSC, de Bódi a sorfalba bombáz.

 

58′ – Nagy egyenlítési lehetőség a Debrecen előtt: Coulibaly kapott pontos passzt szakálytól, majd a labdát pontatlanul átvevő csatár a lövés közben a földre esett, de a a játékvezető nem találta szabálytalannak Takács belépőjét.

 

Az előny tudatában az ETO nyugodtan játszhatja kedvenc, kontrákra épülő játékát, a Debrecennek pedig muszáj lesz bátrabban felvállalnia a támadójátékot, ha pontot, pontokat akar szerezni Győrben.

 

50′ – Korhut kapott sárga lapot egy rossz ütemű becsúszásért.

 

Az ETO már a középkezdésből nekiesett a Debrecen kapujának, Pátkai beadását Strestík csúsztatta meg, a védők mögül kilépő Varga Roland pedig közelről belsőzte a labdát Verpecz kapujába. Varga ezzel utolérte Kabát Pétert a góllövőlista élén.

 

46′ – Vezet az ETO!!! 1–0 (Varga Roland)

 

46′ – Az ETO kezdi a második felvonást, csere egyik oldalon sem történt.

 

Verebes József a Magyar Televíziónak adott nyilatkozatában bátrabb támadójátékot, több kretivitást és vagányságot vár az ETO-tól a második félidőben.

 

Első félidő

 

45′ – Szabó játékvezető egyetlen másodpercet sem hosszabbított, vége az első félidőnek. A gólnélküli első játékrészben inkább a Győr dominált és alakított ki helyzeteket, de jóval nagyobb tempóra lesz szükség a leginkább védekezésre koncentráló DVSC feltöréséhez.

 

43′ – A negyedik debreceni szöglet után Simac lőhetett kötvetlen közelről, megpattanó lövését újabb sarokrúgás, majd a hatodik követte. Az ETO biztosan védi Stevanovic kapuját.

 

40′ – Varga szép cselek után harcol ki szögletet, de ezúttal is Verpecz volt az úr az ötösön.

 

36′ – A meccs második sárga lapját Simac kapta (Kambert kaszálta el), ebben a mutatóban is vezet a DVSC (0-2), de az állás továbbra is 0–0.

 

35′ – Völgyi beívelésére több győri is érkezett Verpecz kapuja előtt, de a bíró les miatt megállította az akciót.

 

33′ – Szakály ugratta ki Czvitkovicsot, Lipták az utolsó pillanatban mentett a válogatott középpályás elől.

 

31′ – Már 1–3 a szögletarány. A debreceni nyomás végén Bódi tüzelt fölé.

 

30′ – A Debrecen szögletek terén már vezet, de a vendégek második sarokrúgása sem jelentett veszélyt a győri kapura.

 

26′ – Gyors labdakihozatal után Trajkovic hozta helyzetbe Koltait, aki egy csel után lőtt, a védők blokkolták a lövést.

 

23′ – A meccs első sárgáját Bódi kapta Strestík buktatásáért, jó helyről véhgezhet el szabadrúgást az ETO, a sorfal védi a lövést.

 

21′ – Nagy zöld-fehér lehetőség: Koltai tört be a tizenhatosn belülre a balszélről, nagyszerűen gurított vissza a második hullámban érkező Vargához, de a csatár hatalmas luftot rúgott.

 

20′ – Lipták hosszú indítására Strestík csapott le, de rosszul számította ki a labd útját, majd már a tizenhatoson belül belefordult Simac-ba, a bíró sípja néma maradt.

 

18′ – A másik oldalon is les: az üresbe mozgó Coulibaly már a győri védők mögött kapta a labdát.

 

17′ – Trajkovicot ezúttal nem egy védő, hanem a partjelző lengetése állította meg: les.

 

15′ – Trajkovic ütközött egy debrecenivel, húzza a lábát a középpályás, de tudja folytatni a játékot.

 

14′ . Koltai maradt egyedül a védőjével, 18 méterről, kiszorítva, fordulásból vette célba Verpecz kapuját, de nem lövésében nem volt gólveszély.

 

11′ – Czvitkovics szabadrúgását Stevanovic öklözte ki az ötös környékéről, elvégezhette első szögletét a Debrecen is. Nem alakult ki helyzet.

 

8′ – Coulibaly akadt össze Pátkaival, szabadrúgás nincs, a debreceni támadó hevesen reklamált.

 

4′ – Újabb ETO-akció: Varga ugrott ki Pátkai passza után a jobboldalon, kersztlabdájáról pár méterrel maratt le a hosszú oldalon érkező Koltai.

 

2′ – A győrieké az első helyzet: Koltai szögletét követően Völgyi tálalt Varga elé, aki az oldalhálóba bombázott.

 

1′ – A Debrecen csapata kezdte a mérkőzést.

 

– A csapatok megérkeztek a pályára, a hangulat kiváló az ETO Parkban, az ETO tiszta zöldben, a Debrecen tiszta fehérben fog játszani. A mérkőzés pillanatokon belül kezdetét veszi.

 

– Többen is jubilálnak ma a hazaiaknál: Tokody Tibor 125., Marko Dinjar 75., Marek Strestík és Varga Roland 25. bajnokiját játszhatja ma.

 

– A két csapat „őszi“ mérkőzésén a Debrecen 4–1 arányban győzte le a zöld-fehéreket, azóta is ez a Győr egyetlen veresége az idei bajnokságban

 

– Az ETO és a Debrecen között jelenleg kilenc pont és két hely (1. ill 3.) a különbség a táblázton

 

– A két csapat utolsó öt egymás elleni bajnokijából az ETO egyszer tudott nyerni, emellett egy döntetlen és három Debrecen-győzelem született.

 

– Egy héttel ezelőtt az ETO hazai pályán győzte le az Eger együttesét (2–1), a Debrecen otthon kapott ki (0–2) a második helyen álló MTK-tól.

 

– A Debrecen utolsó öt mérkőzésén négyszer vereséget szenvedet és egyszer nyert, az ETO három győzelmet és két döntetlent ért el az elmúlt öt fordulóban.

 

– Eltiltottja egyik együttesnek sincs, a Győrben Stanisics sérült, a Debrecennél Polekszics, Máté, Sidibe, Farkas II, Novakovic, Pölöskey és Varga fog hiányozni.

 

Kezdőcsapatok:

 

Győri ETO: Stevanovic – Tokody,Lipták, Takács, Svec – Trajkovic, Kamber, Pátkai – Varga, Strestík, Koltai

 

Debrecen: Verpecz – Korhut, Mészáros, Simac, Nagy Z. – Varga, Bódi, Czvitkovics, Szakály, Dombi – Coulibaly

 

A mérkőzés beharangozója

 

A magyar bajnoki cím sorsát erősen befolyásoló rangadót rendeznek 14.00 órától az ETO Parkban, az a Debrecen lesz a Győri ETO FC ellenfele, mely egyetlen csapatként (az első fordulóban) legyőzte a zöld-fehéreket az 2012–2013-as bajnoki kiírásban, viszont utolsó hat tétmérkőzésén egyaránt vereséget szenvedett.

 

A Győr 14 mérkőzés óta veretlen a bajnokságban, ebből 10 mérkőzést meg is nyert a Pintér-alakulat, 5 pont előnnyel vezet a tabellán a második MTK előtt (9 pont előnnyel a DVSC előtt), így igazán nincs ok a panaszra a Rába-parton. Ha ma délután sikerülne legyőznie a Győrnek a Debrecent, a bajnoki címvédőt 12 pontra szakítanál leg magáról, ami hatalmas előnynek számít egy 30 fordulós bajnokságban.

 

A két csapat formáját tekintve a hazai egyóttes győzelmi esélyei elvitathatatlanok, azonban azt se felejtsük el, hogy a DVSC szinte ugyanezzel a kerettel – amely ma pályára lép az ETO ellen – szerezte meg a három pontot Győrben az előző szezon tavaszi mérkőzésén (1–2).

 

Ha az ETO tudja hozni az idei ősszel mutatott biztos védekezésre, gyors labdakihozatalokra és gólerős támadójátékra (átlagban 2.5 gólt szerez hazai pályán az ősszel) épülő játékát, valamint a középpályán (várhatóan) pályára lépő Trajkovic, Pilibaitis (Nicorec), Pátkai trió sikerrel veszi fel a kilencven perces versenyfutást a Cvitkovics, Korhut, Varga hármassal, a Takács és Lipták vezette védelem megakadályozza, hogy Coulibaly helyzetbe kerüljön, csak a győri csatárok helyzetkihasználásán múlhat az ETO újabb győzelme.

 

Remélhetőelg minél több szurkoló a helyszínen lesz részese az őszi szezon első igazi hazai rangadójának, és több ezren fogják biztatni a csapatot és szurkolni a győzelemért. Pintér Attila, a Győr vezetőedzője is számít a szurkolók segítségére, és harcos ETO-t ígér a DVSC ellen: “Nagy szükségünk van a szurkolóink támogatására, hogy végig biztassák a csapatot, hiszen ez plusz erőt ad nekünk. Minden játékosom és mi is átérezzük, mit jelentene a három pont begyűjtése, és ennek szellemében lépünk pályára.” – nyilatkozta az eto.hu-nak.


Győri ETO FC–DVSC Teva


Győr, ETO Park 14.00

Játékvezető: Szabó Zs. (Ring Gy., Alber I.)

 


Várható kezdőcsapatok:


Győri ETO: Stevanovic – Tokody,Lipták, Takács, Dinjar – Trajkovic, Pilibaitis, Pátkai – Varga, Strestík, Koltai (Cserék: Molnár, Dudás, Kronaveter, Völgyi, Andric, Nicorec, Djordjevics)

Debrecen: Verpecz – Korhut, Mészáros, Simac, Nagy Z. – Varga, Bódi, Czvitkovics, Szakály, Korhut – Coulibaly  (Cserék: Szécsi G., Dombi, Ludánszki, Bernáth, Szécsi M., Spitzmüller, Bouadla)