Hirdetés

Az ételek a barátságot is ápolják

Győr+
2019.05.31. 14:13

Magyarországi gyökerekkel rendelkező izraeli séf, Asaf Shinar által készített ételeket kóstolhattak azon a vacsoraesten, amellyel kezdetét vette a Győri Izraeli Gasztronómiai Hét. Az Audi Arénában a Nyugat-Dunántúli Magyar-Izraeli Baráti Társaság rendezésében tartott nyitórendezvényen izraeli fogásokkal ismerkedhettek a résztvevők.

Hirdetés

Az Audi Aréna VIP termében tartották a Győri Izraeli Gasztronómiai Napok vacsoraesttel egybekötött nyitórendezvényét. Az Izrael Állam Budapesti Nagykövetsége és a Nyugat-Dunántúli Magyar–Izraeli Baráti Társaság közös szervezésében tartott ünnepi vacsorán Asaf Shinar séf izraeli fogásokkal bizonyította, hogy az étkezés, az ételek elkészítése is hozzájárulhat a barátságok születéséhez és ápolásához.

Hirdetés

Borkai Zsolt polgármester köszöntőjében a különleges helyszínről beszélt, arról a sportarénáról, amely a győrieknek és Győrnek is nagyon fontos, mert itt készül fel és itt játssza mérkőzéseit az Audi ETO női kézilabdacsapata, amelyre a város nagyon büszke, amiért ötödszörre is elnyerték a Bajnokok Ligája trófeáját. Ez a sportaréna most egy vacsoraest helyszíne, ahol kezdetét veszi az Izraeli Gasztronómiai Hét. „Ez az este valaminek a kezdete, azt mutatja, hogy az összefogásból sikereket tudunk elérni, barátságot tudunk erősíteni. A helyi éttermek támogatásával megismerhetjük a magyar ízek mellett Izrael gasztronómiáját, különleges ízvilágát, és a Nyugat-Dunántúli Magyar-Izraeli Baráti Társaságnak köszönjük, hogy Győrt választotta erre a rendezvényre. Ez a kezdete a társaság programjainak, ahol a jövőben még sok közös baráti estet fogunk eltölteni”– mondta Borkai Zsolt polgármester.

Izrael Állam nagykövete, Yossi Amrani is tiszteletét tette a nyitórendezvényen. Beszédében visszautalt a tavalyi, Izrael 70 éves történetére való győri megemlékezésre, amely után pozitív visszajelzések érkeztek, majd a nagykövetség, a győri városvezetés, a helyi zsidó hitközség és a Hit Gyülekezet együttgondolkodásával a regionális magyar-izraeli baráti társaság létrehozását kezdeményezte. Az izraeli nagykövet a két ország között erősödő gazdasági kapcsolatok mellett a kulturális kapcsolatok fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy Izraelben magyar napokat tartanak, ahol Győr is bemutatkozik. A város egyetemének oktatási és kutatási területén épülő magyar-izraeli kapcsolatok pedig hozzájárulhatnak a gazdasági együttműködés fejlődéshez is.

Dr. Fekete Mátyás a baráti társaság elnöke elmondta, a gasztronómiai napok célja, hogy széles körben kínálják az izraeli fogásokat a helyi éttermek étlapjain a következő héten. A győri nyitórendezvénnyel szeretnék ráirányítani a figyelmet a Magyar-Izraeli Baráti Társaságra, a két ország közötti gazdasági és kulturális kapcsolatokra és lehetőségekre, amellyel egymáshoz fűzhetők Magyarország és Izrael állam polgárai.

A baráti társaság nem csak a múltra való méltó emlékezésben vállal szerepet. Céljuk a magyar és izraeli nép közötti társadalmi, tudományos, kulturális, oktatási, gazdasági, turisztikai, sport és személyes kapcsolatok megteremtése és ápolása. A múlt hagyományainak és a jelen kulturális értékeinek ápolása, egyfajta közös platform kialakítása a két ország közötti jó kapcsolatokat fontosnak tartó szervezetek és magánszemélyek számára.

A rendezvény a Nyugat-Dunántúli Magyar-Izraeli Baráti Társaság első hivatalos bemutatkozása. A kulináris örömök, a gasztronómia, a finom italok együtt, egy jó társaságban eltöltött kellemes este jelentős lépés abban az irányban, hogy a két ország vállalkozói és polgárai jobban megismerjék egymást.

Asaf Shinar mesterszakács az elkészített ételekkel azt kívánta bemutatni, hogy a kulturális és gasztronómiai különbözőségek áthidalhatók. Olyan izraeli fogásokat kínált kóstolásra – többek között harcsa haime, bárányláb frike piláffal, makluba, mismisie, azaz marhapofapörkölt sárgabarackkal, lépes mézzel, hibiszkuszvirággal és olívaolajjal készült joghurtdesszert, gránátalma tabulé, szezámmag tahini, zhug – amelyekbe magyar hozzávalókat és fűszereket is tettek a Révész étterem séfjével, Kovacsics Istvánnal, még közelebb hozva egymáshoz a két ország gasztronómiáját.

Szerző: Szabó Csilla

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat