Győr+
2012.10.21. 09:39

Az emlékezés napjai – ‘56

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján a győri önkormányzat koszorúzással és ünnepi műsorral emlékezik meg a mártírokról.

A győri önkormányzat vezetői október 23-án délelőtt 9 óra 15 perckor és 9 óra 30 perckor koszorúzzák meg Szigethy Attila városházi emléktábláját, illetve Szent István úti domborművét. Ez utóbbi a főút 5. számú épületének, az egykori Dunántúli Nemzeti Tanács székhelyének falán található. Koszorúzási ünnepség kezdődik 10 órakor a Bisinger sétányon is, a Golgota-emlékműnél Borkai Zsolt polgármester mond ünnepi beszédet. A műsorban közreműködik Agócs Judit és Rupnik Károly, a Győri Nemzeti Színház színművészei. A Richter Teremben fél tizenkettőkor ünnepi műsort adnak a Liszt Ferenc Zeneiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Tehetségpont tanárai és növendékei.

 

A megyei önkormányzat Öttevényen, a Földváry Tibor Sportcsarnokban, illetve a helyi általános iskolában tart megemlékezést október 23-án 15 órától. A program Király Péter polgármester köszöntőjével kezdődik, majd „A múltra emlékezni kell, nem szabad feledni” címmel Karsainé Horváth Klára emlékezik a forradalom és szabadságharc eseményeire. Végül a helyi általános iskola felső tagozatos diákjai adnak emlékműsort. A programban közreműködik Horváth Ildikó, Juhász Sándor, Karsai Klára és Ott Gergely. A megyei ünnepség koszorúzással zárul. Kerületi megemlékezés lesz kedden 17 órától a Bezerédj-kastélyban. Az ünnepi műsorban a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói mellett a Ménfőcsanaki Dalkör és a Bezerédj Kórus lép fel. A kopjafánál koszorúzással emlékeznek az 1956-os forradalomra.

 

A Pannonhalmi Főapátságban Áment F. Lukács orgonahangversenyét hallhatják a látogatók fél négytől. Idén először szólal meg a háromezer sípos orgona az ünnep köszöntésére.

 

Emlékhetet tartanak a Petőfi Sándor Művelődési Házban október 17–26. között. Szerdán 17 óra 30 perckor dr. Jobbágyi Gábor, a Széchenyi István Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora „Az 1956-os Kossuth téri tömeggyilkosságról” címmel tart előadást és könyvbemutatót. A szabadság vihara című filmet pénteken 18 órától vetítik. A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karán 25-én 11 órától kezdődő megemlékezés meghívott előadója dr. Pozsgay Imre.

 

Összeállította: Földvári Gabriella