Hirdetés
Győr+
2011.12.06. 14:00

Az életmentő focibíró és a csendes hősök ünnepe

Megyénk lakosai élen járnak a véradásban. Évente mintegy harmincezer ember nyújtja a karját a tűnek azért, hogy embertársain önzetlenül segítsen. A véradók napja alkalmából Győrben 30 önkéntest tüntettek ki, köztük ketten 120 alkalommal adtak vért.

Hirdetés

Vénából a vénába

Az 59 éves győri Papp Lászlót karácsony hajnalban hívták, hogy jöjjön gyorsan a kórházba, mert egy kislány nagyon rosszul van, vérre van szüksége. László a vérlevétel után felment a kórterembe a kislányhoz, s asztalára letett egy tábla csokit, játékot és egy névjegykártyát is. Három hónappal később levelet kapott az édesanyjától, aki megköszönte, hogy megmentette a gyereke életét.

Papp László

Papp László azt mondja, hogy az ő egészségét, állóképességét a véradás nem viseli meg, sőt, teljesen felfrissül tőle.

Az önkéntes segítő jelenleg tisztítás-technológiával foglalkozik, a közlekedési balesetek után az ő gépeivel mossák le az útról az olajat és a vért. A vért, amelyet ő már 120 alkalommal adott, s több életet is megmentett önzetlen segítségével.

Első élményére 1971-ből emlékszik. Akkor Körmenden szolgált tartalékos tisztként. A laktanyához közeli főúton gyakorta előfordultak balesetek, az egyik nap három kisbusz ütközött össze egy személyautóval. A Vöröskereszt a laktanyából hívott segítséget a véradáshoz.

– Vénából közvetlenül a vénába adtuk a vért a balesetben szenvedőknek. Egy ember öt-hat ember életét mentette meg akkor – idézi fel a történteket Papp László.

Azóta évente négyszer-ötször ad vért, a plazmaferezis, valamint a csontvelő donorja is, bár az utóbbira eddig szerencsére még nem volt szükség.

László egyébként nemcsak véradóként mentett már meg több életet, hanem szenvedélye során is. Játékvezető volt az NB II-es focibajnokságban, s három alkalommal volt szükség az életmentő lélekjelenlétére, ismeretére.

– Fölugrottak fejelni a játékosok, s hallottam, ahogyan összekoccant a fejük, elvesztették az eszméletüket. Orvos barátomtól láttam régebben, hogy ilyenkor egy zsebkendővel kell megfogni és kihúzni a nyelvet, nehogy megfulladjanak tőle. A pályám során még két esetben kellett ezzel a módszerrel életet mentenem.

Ausztriában húsz euró jár a vérplazmáért

A világon több mint 80 millió véradás történik évente, mégsem tud mindenki hozzájutni a vérhez, vérkészítményhez. Vannak olyan országok, ahol csupán a családtagok bevonásával vagy csak térítéses donorok részvételével tudják előteremteni a megfelelő mennyiségű biztonságos vért. A világ lakosságának, pedig több mint 80 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén hozzájuthat az életmentő vérkészítményhez. Ausztria egyes tartományaiban már húsz eurót fizetnek a vérplazmáért, s vannak magyarok, akik ezért az összegért kimennek szomszédainkhoz.

– Győr-Moson-Sopron megyében évről évre tartjuk a véradók számát, a Magyar Vöröskereszt által szervezett véradásokon a győri Regionális Vérellátó Központ, valamint a soproni Területi Vérellátó Intézet területén mintegy 30 ezer áldozatkész ember jelenik meg évente, hogy segítse rászoruló embertársait. Régiónk, megyénk vérellátási tevékenységét az országban az elsők között tartják számon. Egyedülállóak vagyunk abban, hogy évek óta nem csökken a véradóink száma- mondta Borbélyné Nagy Ágnes, a Vöröskereszt megyei igazgatója.

Az önkéntes segítőket a véradók napján köszöntik. A győri ünnepségen dr. Vörös Katalin, a Regionális Vérellátó Központ főigazgatója kifejezte háláját a véradók iránt azét, mert az év minden napján rendelkezésre állnak. Úgy fogalmazott: Önök, a csendes hősök, akik köztünk élnek, felbecsülhetetlen értéket adnak önzetlenül. .

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente több mint 430 ezer egység vérre van szükség, ez csaknem fél millió önkéntes áldozatvállalásával teremthető elő.

A 2006-ban útjára indult vérvételi kamion 2010-ben több mint 187 alkalommal várta a véradókat ország szerte. Körútján közel 6317 segítőkész ember nyújtotta karját, hogy segítsen beteg embertársain.

Amikor nem lehet segíteni

– Adtam neki vért, sőt, többen is adtunk, mégsem élte túl a balesetet a srác- ezt a szomorú történetet már a 43 éves Szabó Tamás meséli. Nem tagadja: érzelmileg nem akar kötődni a véradáshoz, azt inkább csak fizikailag éli meg. Nem vehet a lelkére több száz sorsot, tragédiát.

Szabó Tamás

Tamás szintén százhúszszoros véradó, mindennapos életének rutinjává vált ez a humánus gesztus. Volt már véradó Budapesten, Hegyeshalomban, Debrecenben és Szegeden is.

– Hogyan lett véradó? –kérdezem tőle.

– Édesapám, Szabó Károly példája alapján – válaszolja. – A tanítóképző főiskola elvégzése után katonaként természetesnek számított a véradás, s ezt követően a civil életben sem mondtam le róla. Lelkiismeret furdalásom lenne, ha kihagynék egy alkalmat. Szeretek szabályok, jól követhető rend szerint élni, s ebbe a rendbe a véradás is beletartozik már.

Szabó Tamás azokat sem ítéli el, akik pénzért adnak vért Ausztriában.

– Nem tudhatjuk, hogy kinek milyen az életkörülménye, miért van szüksége arra a pénzre – érvel.

Ő azonban nem követi a szomszédainkhoz kiutazók példáját. Reméli a jövőben sem lesz szüksége arra a néhány euróra.

– Amíg adni tudok, miért ne adnék önzetlenül? – teszi fel a kérdést, s ő is állítja: a véradás kifejezetten felüdíti a szervezetét.

Kik adnak a leggyakrabban?

Jellemzően 50-55 év közöttiek adnak a leggyakrabban vért. Az előírások szerint a 18 év fölöttiek és a 65 év alattiak adhatnak, amennyiben egészségesek. A megyei és a városi tapasztalatok azt mutatják: a fiatalok többsége még elzárkózik tőle, félnek a tűszúrástól.

A gyakori véradókat leginkább lelkiismeretük vezérli. A nők évente háromszor, a férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Ma már a korszerű technika miatt a 4.5 deciliter vért 30-45 perc alatt veszik le. A véradás egyben szűrővizsgálat is: a HIV, s a fertőző májgyulladás (hepatitis) B és C vírusának jelenlétét is ellenőrzik, s a szifiliszes betegséget is kimutatják. A véradónak természetesen meghatározzák a vércsoportját is – tájékozat Rácz Andrea győri véradószervező

“Adj vért és ments meg három életet!”- hangzik a szlogen.

A vér az egyetlen gyógyszer, amit csak ember adhat, és mindezidáig semmi mással nem helyettesíthető.

Kovács Veronika

Hirdetés