Győr+
2011.08.22. 20:08

Az édes anyanyelv humora és illemtana

Az anyanyelv állapota jól tükrözi a társadalom mindenkori értékrendjét - mondta Wacha Imre győri származású nyelvész, főiskolai docens a Kazinczy Anyanyelvi Tábor megnyitóján városunkban.

Harmincnyolc határon belüli és túli középiskolás diák jelentkezett az idén harmincadik alkalommal megrendezett Kazinczy Anyanyelvi Táborba. A győri nyelvőrzők, nyelvfejlesztők az idén is olyan programot állítottak össze a fiataloknak, mely segíti a mindennapi kommunikációt.

Mese nélkül nőnek fel a mostani nemzedékek, s ez morális szempontból is rendkívül hátrányos – osztja meg tapasztalatait Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna táborvezető, a Kazinczy-gimnázium tanára. Szerinte ugyanis a régi mese alapvető erkölcsi elemeket tudatosított a gyerekekben, ráadásul akik ezeket hallgatták, olvasták, színesebben, árnyaltabban, fordulatosabban tudtak beszélni.

Wacha Imre, az ismert nyelvész arra hívta fel a figyelmet: a magyar nyelv olyannyira tökéletes, hogy nemcsak a gondolatok kifejezésére, de a gondolat hiányának palástolására is kiválóan alkalmas.

Németh Tibor, a gimnázium igazgatója izgalmas történelmi háttérrel idézte fel a nyelvfejlesztő mozgalmak kezdeményezőinek, Péchy Blankának, s Deme Lászlónak a hosszú, tartalmas életét.

A fiatalok a táborban az édes anyanyelv humoráról éppúgy hallgattak előadást, mint a nyelvi illemtanról.

Trunkos Ildikó