Hirdetés
Győr+
2013.06.28. 18:19

Az árvízi mentésre emlékeztek

Mindig csak a nagy bajban tudunk összefogni. Remélem eljön az az idő, amikor a kisebb gondok, konfliktusok idején is képesek leszünk együtt cselekedni – mondta Borkai Zsolt polgármester a megyei kormányhivatalnak az árvízi védekezésre emlékező rendezvényén.

Hirdetés

Széles Sándor kormánymegbízott köszönte meg minden civilnek és hivatásos közreműködőnek az árvízi mentésben nyújtott fáradhatatlan és önzetlen munkáját.

 

Hirdetés

Elmondta: átlagosan napi 2 ezer önkéntes, civil védte a gátakat. Külön érdemként említette a szervezettséget, s azt, hogy a polgármesterre, s a védelmi bizottságra minden településen hallgattak az emberek. Széles Sándor megemlítette, hogy még az elítéltek, a fogva tartottak is segítették a munkát.

 

Borkai Zsolt győri polgármester arra emlékezett, hogy az árvízi védekezés során a gáton nem volt különbség az emberek között. Ő személy szerint arra törekedett, hogy mindenről tájékoztatást adjon, de igyekezzen megnyugtatni az embereket. Felidézte, hogy amikor győri házába hazatért, sokan figyelték, s kérdezgették, nem okoz-e Győrben is bajt az árvíz. A háza előtt hagyta a kocsiját, hogy lássák: otthon van, nem költözött el.

 

 

 

Németh József vízügyi igazgató számokkal szemléltette a védekezés nagyságát. A megyében összesen 20 kilométer hosszú ideiglenes védmű épült, 1 millió 400 ezer homokzsákot használtak fel, éjszakánként pedig 70 ezer fáklya világított a töltéseken.

 

 

Sallai Péter megyei katasztrófavédelmi igazgató ezt kiegészítette azzal: 180 ezer adag ételt főztek a gáton dolgozóknak. Ügyeletükre pedig 15 ezer 257 hívás érkezett, ezek jelentős része felajánlás volt.

 

A megyei rendőr-főkapitány, Csizmadia Gábor dandártábornok a rendőrség tevékenységét összegezte: szolgálatot teljesítettek a hidak, utak lezárásakor, fenntartották a rendet, közreműködtek a győrújfalui kitelepítésben, az ott hagyott házak őrzésében.

 

Kovács Ferenc, az Arrabona Rakétaezred parancsnoka arról szólt, hogy a megyében 2078 katona dolgozott, s a legkorszerűbb technikát tudták mozgósítani. A háborút megnyertük, jelentette be a parancsnok a rendezvényen.

 

A kormánymegbízotti hivatal kommunikációs munkatársai zenével illusztrált képekkel idézték fel az évszázad legnagyobb árvízét.

 

gyorplusz.hu

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat