Hirdetés

Az általános műveltséget emelnék

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2020.02.03. 11:27

Természettudományi szabadegyetemi előadásokat szervez a TIT Pannon Egyesülete, hogy tisztázzák a közbeszédben, a médiában fellelhető természettudományos anomáliákat.

Hirdetés

Dr. Szabó Péter egyetemi docens, a szabadegyetem szervezője szerint a hagyományokhoz nyúlnak vissza a rendezvénysorozattal, ugyanis a 80-as években Bokor Péter és Alexay Zoltán tanárok népszerűsítő előadásainak köszönhetően, természettudós generációk nőttek fel Győrben. Az előadók ezúttal a Széchenyi István Egyetem munkatársai, a szakterületük jó ismerői. „Olyan témákat választottunk, amelyekről a média folyamatosan beszél, de félreértések adódnak a nóvumok kapcsán.”

Ilyen például a gyomnövények haszna, a gének, a genetika, a féreglyukak és az időutazás, vagy éppen a titkosítás művészete. Az egyesület élettelen és élő természettudománnyal, valamint matematikával is foglalkozik.

Elsősorban középiskolásokat és nyugdíjasokat várnak az előadásokra február 12-től, kéthetente szerdánként 14.30-tól, a Munkácsy M. út 6. szám alatt.

Fotó: O. Jakócs Péter

„Győrben 150 évvel ezelőtt alakult meg a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, mely azóta is lehetőséget biztosít azoknak az értelmiségieknek, szakembereknek, akik szaktudásuk, szakismeretük továbbadásával, terjesztésével hozzá kívánnak járulni az általános műveltség terjesztéséhez, a műveltség presztízsének emeléséhez” – tájékoztatott Sarmaság László, az egyesület elnöke. Az egyesület feladata továbbá a hagyományos ismeretterjesztő tevékenység szervezése mellett a magyar kultúra ápolása, szerepet vállalnak a felnőttek idegennyelv-oktatásában, a nyelvvizsgáztatásban, a szakmai továbbképzésekben, a felnőttoktatásban.

Förhécz Erika irodavezető az egyesület idei első féléves programjairól szólva elmondta, folytatódik az Irodalombölcseleti Szabadegyetem, az Erdélyi tájak – Barangolás Tündérországban című előadás-sorozat, a Magyar Nyelv Hete programsorozat. Idén is rendeznek országos matematikaversenyt, Kárpát-medencei kémia-, biológia- és földrajz–földtan versenyt, újdonságként pedig a Kaán Károly Országos Természet és Környezetismereti Versenyt. Ezúttal is megtartják a magyar tudomány ünnepét, irodalmi vetélkedőket, közönségtalálkozókat, könyvbemutatókat szerveznek.

Kapcsolódó témák: #Kultúra | #szabadidő |
Hirdetés