Győr+
2011.07.25. 10:03

Az alkohollal és a számlaadással is spórolnak a megyei vendéglátóhelyek

Az idei nyáron csak a Nyugat-Dunántúlon félezer ellenőrzést végeznek a hatóságok idegenforgalmi és vendéglátóhelyeken. Már most látni, hogy a szabálytalanságok a tavalyi évhez képest a duplájára emelkedtek. Győr-Moson-Sopron megyében 250 alkalommal razziáznak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a fogyasztóvédelem, a munkaügyi hatóságok és a rendőrség is részt vesz a nyári ellenőrzésekben. A Győr-Moson-Sopron Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelet vezetője – mivel tartanak a razziák – arról még nem tudott beszámolni, hogy milyen szankciók történtek eddig, vagy hogy mekkora büntetéseket kellett kiszabniuk, de arról igen, hogy milyen szabálytalanságok fordulnak elő a leggyakrabban.

Major Ernő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelet igazgatója a Nyugathírnek elmondta: fiatalkorúak alkoholtartalmú itallal kiszolgálása és a szabálytalan mérés a leggyakoribb szabálysértés. Jóval kevesebb italt szolgálnak fel, mint amennyi járna: több esetben fordult elő, hogy 2 deciliter helyett 1,6-ot, 4 centiliter helyett 3,1-et mértek a csaposok. Most a nyári időszakban jellemző a nyugta- és számlaadás elmaradása, illetve a visszajáró – általában apró pénz, 40-60 forint – vissza nem adása.