Győr+
2011.08.19. 19:44

Az adósságot is viszik, nemcsak a kórházat

A kormány a kórházak államosításával nemcsak az intézményeket veszi át az önkormányzatoktól, hanem jelentős adósságállományt is. A nyugathir.hu a megye kórházainak a vezetőit kérdezte erről a hírről. A cikk győri kórházra vonatkozó részét idézzük.

A 3 milliárd forintos adóssággal küzdő győri kórház vezetője szerint mindegy, hogy ki a tulajdonos, ha az intézmények konszolidációja nem történik meg, és a korábbi hibás döntések után az egészségügyi szolgáltatók nem tudnak tiszta lappal indulni.

“Az önkormányzat sem volt rossz tulajdonos. A valós kérdések, amelyeket felvetett, hogy az adósságállomány megoldódik-e? Az központi kormányzati elhatározás kérdése” – mondja a győri kórház vezetője. Tamás László egyetért azzal, hogy az alapellátás, és a járóbeteg-ellátás önkormányzati kézben maradjon, ha utóbbi nem kórházzal integrált, de a finanszírozás háttere még nem tisztázott.

Tamás László János főigazgató-főorvos, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr: “Egy ekkora városban, mint Győr, amely gazdag jelenleg, jóllehet nem tudjuk, hogy az elvonások után a jövőben is ilyen gazdag lesz-e, könnyebben tudna fenntartani egy járóbeteg-szakellátást. Ilyen kérdések persze még felvetődnek, hogy a tulajdonos az ellátáshoz kap-e forrást, vagy, hogy vannak-e forrásai? Tehát, én azt hangsúlyoznám, hogy mindenki meg tudja a tulajdonlást oldani, ha a tulajdonosnak van pénze.”

nyugathir.hu