Győr+
2011.10.23. 11:37

Az 1956-os hősökre emlékeztünk – VIDEÓ!

2011 október 23-án az ötvenöt évvel ezelőtti forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk a győri Golgota emlékműnél.

A győri önkormányzat vezetői vasárnap reggel megkoszorúzták a Városházán található Szigethy Attila emléktáblát, majd a Szent István úton hajtottak fejet a Szigethy Attila domborműnél, a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori működési helyén.

A városi koszorúzási ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődött a Bisinger sétányon a Golgota emlékműnél.

„Boldogok vagyunk, hiszen ma, ötvenöt évvel az 1956-os forradalom és szabadságharc után velünk lehetnek még többen azok közül, akik átélői voltak egy nemzet újjászületésének. Átélői lehettek azoknak a felemelő napoknak, amikor az elnyomott újra úgy érezhette, hogy van emberi méltósága, az elnyomónak pedig azzal kellett számot vetnie, hogy talán lejárt az ideje” – fogalmazott beszédében Borkai Zsolt.

Megemlékezését így folytatta: „Október 23-a az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, mely nemcsak nekünk, de a 20. század világtörténetében számos népnek közös ünnepe. E nap a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet. 1956 nélkül ma Európa sem lenne az a szellemi, gazdasági és politikai közösség, melyben Magyarországnak ismét helye van.”

A polgármester kiemelte, amikor az 56-os Budapestre és az egész Magyarországra gondolunk, akkor Mosonmagyaróvárra, Győrre és Salgótarjánra éppúgy gondolunk, mint a kincses Kolozsvárra, Temesvárra és Erdélyre, ahol ugyancsak meghajtják a fejüket az áldozatok emléke előtt. Mert a magyar forradalmat Budapest mellett más városokban is ezrek és ezrek éltették, hogy aztán megbüntesse őket is a hatalom megfélemlítő ereje.

Borkai Zsolt azzal zárta: Mi lehetne ennek a nagyszerű napnak a legmegfelelőbb üzenete, ha nem az, hogy ennek a kicsi országnak minden baja közös baj. Hogy nem mindegy, hogy van-e bennünk közös szeretet és összetartozás, amellyel minden nehézség ellenére is tudunk országot építeni, jövőt teremteni. „Hiszem, hogy 55 évvel a forradalom után van még bennünk elég elszánás és erő. Magyarországot, és közvetlen környezetünket, az otthonunkat, Győrt erősíteni tudjuk, és nincs bennünk megosztottság, hanem együtt érjük el a közös céljainkat. Magyarország újra egységes és erős lesz, melyre tisztelettel néznek szerte a világon.”

Az ünnepi műsorban a Győri Nemzeti Színház művészei közreműködtek, a megemlékezés után a pártok, szervezetek, a győri tanulók és a város polgárai helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatánál.

A tiszteletteljes főhajtás a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és kollégium ének- és zenekara ünnepi műsorával zárult a Richter teremben.

Papp Zsolt

Kapcsolódó videó ITT!