Avokádó sós palacsintában

Győr+
2019.05.09. 07:25

Paradicsomos-zöldfűszeres palacsinta, amibe bármilyen töltelék mehet, de én az avokádót szeretem a legjobban. A tetejére viszont minden esetben sajt kerül.

A palacsinta egy tökéletesen univerzális keret a kedvenc alapanyagainkhoz. Gondoljatok csak bele, mennyi minden készül csak nálunk, az országban belőle. A palacsintatorta, a hortobágyi, a bécsi túrós és töltheted ezenfelül csirkével, sajtokkal, lekvárokkal, gyümölcsökkel, mert mindent megtart, ehető ugyanis a ’csomagolás’. Azért szeretem, mert szállítható és hidegen is finom, ha sok zöldséggel, sajttal van töltve, az édes verziókról nem is beszélve. Én nem szoktam kihagyni a tésztából sós palacsinta esetén sem a cukrot, mert akkor ehetnék tortillát is, de ez a mi magyar tortillánk, és szeretem az eltérő állagát, ízét, ezért mindig az alapreceptet készítem: tojás, tej, pici cukor, pici só és a liszt. Nálunk felvidéken egyáltalán nem teszünk bele szódát vagy olajat, mert kissé nyúlós és gumis lesz tőle a tészta érzetünk szerint, viszont sokkal könnyebben kezelhető, ezt már mindenki maga választja ki. Én előételnek ajánlom vagy vacsorára még inkább, de persze, ha marad reggelire, egy alufóliába csavarod és már viheted is az útra.

Bevásárló lista:

1 érett avokádó

fél lime leve

1 gerezd fokhagyma

2-3 tekerés friss bors

3-4 szál friss petrezselyem

Palacsinta

2 ek sűrített paradicsompüré

2 db tojás

1 kk só

1 kk cukor

500 ml tej

200 g liszt

2 ek zabpehely (apró szemű)

Tetejére: 50 g sajt

Sütéshez: 50 ml olívaolaj

Elkészítés

1. A palacsinta tészta hozzávalóit alaposan összekeverem, pihentetem 30 percig.

2. Az érett avokádót egy villával kikeverem a reszelt fokhagymával, lime levével, csipet sóval és egy kevés friss borssal.

3. Egy kisebb serpenyőbe 1-2 csepp olajat teszek minden palacsinta előtt és kisütöm szép, vékonyra őket. A sajtot akkor reszelem rá, amikor megfordítottam egy palacsintát a serpenyőben és a még forró, sült rész közepére reszelek egy kis sajtot, mert később, kihűlve már nem olvad majd rá.

4. Amikor megsütöttem az összes palacsintát, megtöltöm őket az avokádó krémmel és feltekerem.

Extra reszelt sajttal, zöld teával vagy egy friss paradicsomsalátával isteni!

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!