Győr+
2011.08.19. 14:27

Autóverseny mérnöki pontossággal

Hétvégén rendezik meg Gönyűn a Formula Student Hungary versenysorozat magyarországi futamát. A látványos vetélkedőn tizenkét nemzet huszonnyolc csapata méri össze felkészültségét és tudását.

Az évente megrendezett Formula Studentből, amelyre az egyetemisták csapatainak saját versenyautót kell építeniük, már olyan szakemberek nőttek ki, mint Michael Schumacher versenymérnöke, Andy Shovlin.

A sorozat 1981-ben indult az Egyesült Államokból, hazánk ötödik európai helyszínként csatlakozott a világkörüli száguldáshoz. Gönyű ideális helyszínnek bizonyult tavaly így a csapatok nagy örömmel tértek vissza az idei megmérettetésre.

A Formula Student lényegében egy innovációs tanulmányi verseny, melyen a jövő mérnökei elméleti és gyakorlati tudásukról is számot adnak. Meg kell tervezniük versenyautóikat, a műszaki mellett költség- és üzleti tervet kell készíteniük, majd prezentálniuk a végeredményt. Emellett gyakorlatban is bizonyítaniuk kell, hogy ötleteik megállják a próbát: gyorsulás, körverseny, szlalom és tartóssági verseny vár a gépekre.

Hazánkban elsőként a BME csapata vett részt a sorozatban, akkor Prof. Dr. Palkovits László volt a csapatfőnök, Csütörtöki Tamás és Dudás Alexander pedig a versenyzők. Ma már mindhárman városunkban élnek és ketten közülük a magyarországi verseny főszervezői. Érdekesség, hogy jövőre várhatóan már egy győri csapat is részt vesz a viadalon.

A Formula Student futamához kapcsolódóan kerekasztal-megbeszélést is szerveztek, melynek központi témája a duális képzés volt. Prof. Dr. Palkovits László elmondta, az autógyártók, különböző cégek, felsőoktatási intézményvezetők és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviselői is egyetértettek: olyan hallgatókat kell képezni, akik azonnal hasznosítható gyakorlati tudással is rendelkeznek. A cégek igényeit is kiszolgáló képzés 2012 szeptemberében indulhat el.

Lakner Gábor