Győr+
2011.09.22. 09:10

Autómentes Nap: A kerékpár legyőzte az autót

Érdekes versenyt rendeztek városunkban szeptember 22-én, az Autómentes Nap reggelén. A három versenyző kerékpárral, autóval és tömegközlekedési eszközzel indult a Városházára. A bringás fölényes győzelmet aratott.

A Mobilitási Hét programjai szeptember 16-án kezdődtek városunkban, amelynek talán legfontosabb napjához érkeztünk, hiszen szeptember 22. Európa szerte az autómentes közlekedés ünnepe. Ebből az alkalomból rendeztek egy különleges versenyt, vagy inkább kísérletet városunkban.

A Reflex Környezetvédő Egyesület arra volt kíváncsi, vajon a reggeli csúcsforgalomban melyik közlekedési eszközzel érhetünk a leggyorsabban célt. Partizer Gergő a Reflex önkéntese gyalog és busszal, Szakonyi Petra Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Településfejlesztési Főosztályának munkatársa kerékpárral, Zsenák Balázs egy vállalkozás gazdasági igazgatója pedig autóval indult útnak reggel fél nyolckor a Jereváni út, József Attila út sarkán lévő buszmegállótól a Városháza felé. A versenyt apró feladatokkal is tarkították, mint például egy levél C-vitamin megvásárlása a gyógyszertárban.

A szervezők úgy számoltak, reggel nyolc óra körül lesz a befutó a Városháza előtt, azonban a kerékpáros a feladatokkal együtt negyed óra alatt teljesítette a távot, és biciklijére támaszkodva várta a „motorizált” versenytársak beérkezését. Végül az autós, majd a tömegközlekedő vetélytárs is befutott.

Simon Róbert Balázs alpolgármester köszöntötte a célba érkezőket. Mint mondta, a Mobilitási Hét célja egyfajta szemléletformálás, közlekedésbeli életmódváltás. A napokban zajló akciókkal a kerékpáros- és a tömegközlekedés előnyeire próbálják ráirányítani a figyelmet.

Kifejtette, a kerékpáros infrastruktúra jónak mondható Győrben, amit folyamatosan fejlesztenek. Persze mindig van tennivaló, de az új beruházásoknál, csomópontépítéseknél külön figyelmet fordítanak a kerékpárosok biztonságára. A Győr és Abda közötti biciklis útvonal kiépítésének előkészülete jelenleg is zajlik. A bringázás egészséges, környezetkímélő – és ahogy a verseny is bizonyította -, gyors módja a városi közlekedésnek.

A tömegközlekedési fejlesztések ugyancsak előremutatóak Győrben, hiszen hamarosan üzembe helyezik az intelligens buszokat. Információs oszlopokon tájékozódhatnak majd a várakozók arról, mikor érkezik a következő járat. A járművek fedélzetén a következő megállóról, átszállási lehetőségről tájékozódhatnak az utasok. Az informatikai rendszer kiépítésével az utazóközönség interneten és mobiltelefonon is azonnal értesülhet a járatokat érintő változásokról. A járművekben GPS alapon működő fedélzeti számítógép lesz, így a központ mindig tudni fogja, merre halad a busz. A kereszteződésbe érkező járatok a jelzőlámpáknál szükség esetén zöld jelzést kapnak. A szakemberek 115 helyi járatú autóbuszba szerelik be a technikai eszközöket, 20 kiemelt buszmegállóba helyeznek ki információs táblákat, és 24 darab éjjel-nappal működő jegy- és bérletkiadó automatát telepítenek.

Szakonyi Petra, a Mobilitási Hét kapcsán kifejtette, nagyon sikeresek az idei programok, pénteken KRESZ-oktatást tartottak az iskolásoknak. A hétvégén megrendezett Bringapolis felvonuláson rengetegen vettek részt, mint ahogy a többi kerékpáros rendezvényen is. Ugyancsak nagy volt az érdeklődés a szombati éjszakai buszjáratok iránt a fiatalok körében. Elindult a Bringázz a suliba kampány, és a bringavonat is, amelynek lényege, hogy az iskolákba, és az onnan haza tekerő gyerekek szervezetten, konvojszerűen felnőtt kísérővel tehetik meg az utat.

Szeptember 22-én, az Autómentes Napon ingyenes az utazás a győri buszjáratokon, a Kisalföld Volán telephely-látogatást is szervez az érdeklődőknek.

Papp Zsolt