Győr+
2011.09.13. 15:24

Átadták a Sport utcai rendelőket

A felújítás után külön épületbe került a felnőttorvosi, a gyermekorvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat. A beruházást Borkai Zsolt polgármester kedden adta át.

A polgármester elmondta, az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az egészségügyre és a város szociális ellátására. Ennek köszönhetően évek óta tart az a rendelő felújítási program, aminek ma egy újabb állomásához érkeztünk. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester hozzátette, a beruházás révén javultak az orvosok munkakörülményei, és a betegek kényelmesebb, komfortosabb körülmények között gyógyulhatnak.

A lakosság nevében Kalmár Ákos a terület önkormányzati képviselője vette át a létesítményeket és mondott köszönetet a felújításért.

Panker Mihály, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója kifejtette, korábban a Győr Sport utca 7. szám alatt működő házi gyermekorvosi rendelő épülete két praxisnak adott helyet, valamint a területi védőnői szolgálatnak. Az épület rendkívül leromlott műszaki állapotban volt, a gyermekorvosi rendelők és a védőnői helyiségek zsúfoltak, korszerűtlenek voltak. A szomszédos, Sport u. 9. szám alatti épületben két felnőtt háziorvosi praxis működött. Ez az épület néhány évvel ezelőtt belső felújításon esett át.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézet kezelésében lévő Sport u. 7. számú épületben nem lehetett megoldani, hogy megfelelő körülmények közé kerüljön a gyermekorvosi rendelő is és a védőnői szolgálat. A helyzet megoldását az segítette elő, hogy a két épülettel megegyező alapterületű és velük szomszédos harmadik Sport utcai épület is az intézet kezelésébe került, így lehetővé vált, hogy a védőnői szolgálat és a gyermekorvosi rendelők egymáshoz közeli, mégis önálló épületben megfelelő otthonra találjanak.

A beruházás összesen 45 millió forintba került, amihez közel 35 millió forintot pályázati forrás biztosított.

A kivitelező Céhmester Kft. 2011 februárjában kezdte el a munkálatokat. Először a Sport u. 11. szám alatti épület készült el. Itt két házi gyermekorvosi rendelőt és kiszolgáló helyiségeit alakították ki, az épület teljes homlokzati-, és tetőszigetelést kapott. Ezt követően újították fel a Sport u. 7. számú épületet, ahol pedig két felnőtt háziorvosi rendelőt hoztak létre.

A szükséges karbantartási munkák elvégzése után költözhettek be a védőnők a Sport u. 9. szám alatti épületbe. Így a védőnői szolgálat és a gyermekorvosi rendelők végül egymás melletti épületekbe kerülhettek és a két épületet megfelelő gyalogos úttal is összekötötték.

A kivitelezési munkák során nagy gondot fordítottak a külső és a belső akadálymentesítésre, a fogyatékossággal élők számára szükséges műszaki megoldások kialakítására. A mozgáskorlátozottak számára parkolóhelyek is készültek az épületek bejárata előtt. Rámpás személyfeljárót, mozgáskorlátozott WC-t, a hallássérülteknek megfelelő berendezést, látássérülteknek közlekedést segítő burkolatokat alakítottak ki.

Az épületek berendezési tárgyait az EESZI Műszaki Ellátó Szervezete gyártotta. Szintén ők végzik a Sport u. 9. számú épület karbantartási munkáit, valamint az őszre tervezett homlokzati hőszigetelést is.