Győr+
2011.10.26. 09:21

Ásványvíz palackozót épít a Pannonhalmi Apátság

Ásványvíz palackozásba kezd a Pannonhalmi Bencés Főapátság – derült ki egy, a víz üzenetét középpontba helyező konferencián. A Világörökség részeként számon tartott Szent-Márton hegyen élő szerzetesközösség látványpalackozót épít a szomszédos Ravazd községben, ahol a történelmi Béla király kút vizét hasznosítják majd.

Az előzetes vizsgálatok szerint akár napi 30 ezer palack víz termelését is lehetővé teszi a Győr és Veszprém közötti település 82-es főút mellett eredő forrásának vízhozama és az épülő palackozóüzem gépsora. Minderről Várszegi Asztrik beszélt azon a Pannonhalmán tartott konferencián, amelynek főelőadója Dr. Masaru Emoto világhírű japán tudós volt, aki kutatásai során arra a következtetésre jutott: az emberekben nagy arányban jelenlévő víz kristályainak szerkezetét a bennünk lévő pozitív energiák, a hit, a zene, az áldásos szavak képesek megváltoztatni.

A bencés főapát előadásából kiderült, hogy a nép ajkán Béla Király Kútnak – a legenda szerint IV. Béla a tatárok elől menekülve ivott a vízből – nevezett forrásvíz hasznosítására 2009-ben alakult meg a Bencés Ásványvíz Kft., amelynek 50 százalékos tulajdonosa a főapátság, a másik 50 százalékos tulajdonrészen pedig a ravazdi önkormányzat, egy alapítvány és néhány vállalkozó osztozik. A társaság 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Leader Program keretében a közel 100 millió forint összköltségű fejlesztés megvalósításához. A sok évszázados forrás mellett a ravazdi önkormányzat 100 méter mély kutat fúratott, amelynek vízét ásványvízzé minősíttették. A nyár eleje óta épülő látványpalackozó – amelynek megtekintése kiegészítő turisztikai program lehet az apátságba érkező látogatóknak – hamarosan elkészül, a próbaüzemet a jövő év elejére tervezik.