Hirdetés
Győr+
2012.05.06. 09:56

Arisztokrata gyermekportrék a fertődi Esterházy-kastélyban

A 17-19. századból származó arisztokrata gyermekportrékat felvonultató kiállítás nyílik május 9-én a fertődi Esterházy-kastélyban. A gyermekábrázolások jó része a hercegi családhoz kötődik.

Hirdetés

A magyar főúri családok gyermekeiről készült portrékat hazai és külföldi magángyűjteményekben kutatták fel, az eredeti képekhez megszólalásig hasonlító digitális másolatokat az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány anyagi támogatásával tárják az érdeklődők elé – mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója az MTI-nek.

A portrék zöme hazai múzeumokban található, de vannak közöttük magántulajdonban lévő és külföldi gyűjteményekből származó alkotások is. A legjelentősebb külföldi kollekciót azok az Esterházy-portrék képviselik, amelyeket mintegy négyszáz éve Fraknó várában őriznek. Az igazgató kiemelte: azokat a csöppségeket is megörökítették, akik csupán néhány napot éltek.

Hirdetés

Az Esterházyakon kívül a Barkóczy, a Cziráky, a Csáky, a Festetics, a Károlyi és a Nádasdy család gyermekeinek képei láthatók a bemutatón. II. Rákóczi Ferenc nyolcéves kori portréja is a tárlat részét képezi, néhány gyerekkép mellé a későbbi jeles történelmi személy felnőttkori képét is elhelyezték, felvillantva, mivé is formálta a kor az egykor kedves, játékos gyermekeket.

Varga Kálmán felidézte, hogy a késő középkortól jelentek meg az arisztokratákat megörökítő portréfestészetben a családi képek és a gyermekeket ábrázoló igényes festmények. A beállítások ugyan többnyire merevek, de ezt oldja a gyermeki ártatlanság átütő ereje, a környezetet idéző játékok, virágok, állatok szintén enyhítik a kötelező szigort, amely a 19. századi ábrázolásokból végképp eltűnik.

A kiállítást május 9-én 14 órakor az Esterházy hercegi család jelenlegi feje, Esterházy Antal nyitja meg a kastély télikertjében. A tárlat megtekintésére a kastélymúzeum nyitvatartási ideje alatt június 17-ig van lehetőség, majd a kollekció vándorútra indul: június végétől a nádasdladányi Nádasdy-, majd ősszel a péceli Ráday-kastély ad otthont az érdekesnek ígérkező bemutatónak.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat