Győr+
2011.08.08. 14:15

Aranyat ért a pontos célzás

Fennállása egyik legeredményesebb évét zárta a Docugroup Győri Darts Club. A csapatból kiemelkedett Ihász Veronika, aki mindent megnyert, amit lehetett, így a szezon legjobb női játékosának is megválasztott sportoló nyakába hat aranyérmet akasztottak.

Ihász Veronika kiemelkedően sikeres évet tudhat maga mögött, a győri dobó női csapatban, másodosztályú férficsapatban, egyéni és páros soft és steel kategóriában is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Mint azt Venesz Károly, a következő szezontól már Győri Darts Club néven szereplő klub elnöke elmondta, ezek után nem is lehetett kérdés, hogy a Magyar Darts Szövetség őt választja a szezon legjobb női játékosának.

– Nem úgy indult a szezon, hogy ilyen eredményesen tudom zárni, de kemény munkával végül összejött a sikeres szereplés. Csapatban és párosban voltam már korábban is bajnok, egyéniben most sikerült először elérnem ezt, ami mindenképp mérföldkő a pályafutásom során. Igazán még nem is tudtam feldolgozni a sikert, hihetetlen, hogy minden fronton győzni tudtam. A sikerek ellenére a következő szezonnak is motiváltan vágok neki, hiszen egy bajnoki címet sokkal nehezebb megtartani, mint megszerezni – fogalmazott Ihász Veronika, akinek felkészülését csapattársa, Rucska József segíti. A tehetséges sportoló 2007 óta dob versenyszerűen, és heti két-három alkalommal négy órát edz.

– Időtöltésből, a barátaimmal kezdtem el játszani, ők neveztek be életem első versenyére is, amit egyre több követett. Ezt követően Venesz Károly kitartó unszolására igazoltam a győri csapathoz. Hobbinak indult az egész, de megtetszett maga a játék, a sikerélmény és a klubnál uralkodó családias légkör. Jól indult a pályafutásom, hiszen egyéniben második, párosban harmadik lettem soft szakágban. Az első évben még kézilabdáztam, ezt is tekintettem fő sportágamnak, de egy baleset miatt fel kellett hagynom vele. Ekkor kezdtem komolyabban foglalkozni a dartsszal, amit utólag egyáltalán nem bántam meg – elevenítette fel a kezdeteket a magyar válogatottban is bemutatkozott versenyző. Ihász Veronika ötödikként zárta a 2008-as horvátországi Európa-bajnokságot, erre a helyezésére rendkívül büszkén emlékszik vissza, akárcsak egy rangos nemzetközi WDF-verseny megnyerésére. A következő szezonban szponzori támogatásnak köszönhetően ismét lehetősége lesz megmutatnia magát a nemzetközi színtéren.

A 25 éves versenyzőt szakmai berkekben Köntös Zsófia – a győriek kétszeres Európa-bajnoka –utódaként emlegetik, így elkerülhetetlen a csapattárssal történő összehasonlítás.

– Jó a kapcsolatunk Zsófival, a versenyek alkalmával sokat segít nekem. Természetesen szeretnék eljutni arra a szintre, ahol ő jelenleg is van. Úgy érzem, jó úton járok, de egyelőre még nem tartok ott.

Érdekesség, hogy a női csapaton kívül a másodosztályú férficsapatban is együtt versenyzünk. Az ellenfelek közül van, aki jól, van, aki rosszabbul viseli, hogy hölgyekkel megerősített csapattól szenved vereséget – mondta Ihász Veronika, akivel a darts hazai megítéléséről is beszélgettünk.

– Próbáljuk kiragadni a dartsot a kocsmasport kategóriából, de a kezdeményezés egyelőre még gyerekcipőben jár. A szövetség számos újítást vezet be a következő szezontól, amelyek szintén ezt a szándékot erősítik. Ilyen például a szigorú alkoholtilalom és a plázákban rendezett látványos versenyek, aminek köszönhetően még többen megismerkedhetnek a sportággal. A televíziós közvetítések is sokat segítenek, egyre népszerűbb a darts, sokan érdeklődnek tőlem a versenyzésről, és arról, találkoztam-e valamelyik képernyőről ismert hírességgel. Phil Taylorral, Eric Bristow-val egyébként már igen, Irina Armstrong és Deta Hedman ellen pedig játszottam is. Fantasztikus élmény volt velük összecsapni, óriási tudással rendelkeznek, hidegvérüket pedig igazán irigylem. Ebben a sportágban a technika is rendkívül fontos, de sokkal nagyobb szerepe van a mentalitásnak. Gyakran az dönt, éles helyzetben ki mennyire tud átgondoltan és higgadtan játszani.

Lakner Gábor