Győr+
2011.09.30. 14:43

Áramütés Dabroncon – Győrbe szállítottak két sérültet

Átszállították Győrbe a szerdai dabronci 20 ezer voltos áramütéses baleset Ajkán ápolt két sérültjét - közölte a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos igazgatója pénteken az MTI-vel.

Az előző nap érkezett két páciens egyikén mindenképpen műtétet kell majd végrehajtani – jelezte. Hozzátette: a rögtön a baleset után, mentőhelikopterrel Győrbe vitt sérült már átesett egy operáción, állapota stabil.

A Veszprém megyei Dabroncon szerdán két ember meghalt, négyen pedig megsérültek, amikor munkavégzés közben 20 ezer voltos áramütés érte őket. A településen épülő ipari csarnok építkezésén egy fémvázas festőállványt akartak az épület homlokzata elé tolni, de az hozzáért a fölötte csaknem nyolcméteres magasságban húzódó vezetékhez. A négy sérültet azóta is kórházban ápolják. A baleset legsúlyosabb sérültjét újraélesztették, majd mentőhelikopterrel szállították a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház központi intenzív osztályára.

Az ajkai kórházban a betegek kérésére hivatkozva pénteken nem adtak információt a hozzájuk szállított két sérültről, korábbi közlésük szerint a sérültek állapota stabil.

A rendőrség tanúk meghallgatásával és szakértők kirendelésével folytatja a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt indított nyomozást, az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve hivatalból közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a baleset körülményeit; a hat dolgozó két munkáltató alkalmazásában állt.

Péntek reggel Szabados György, a veszprémi kórház osztályvezető főorvosa azt közölte az MTI-vel: még mindig mélyaltatásban van a dabronci baleset legsúlyosabb sérültje; további vizsgálatok alapján döntenek majd a férfi felébresztéséről.

Tájékoztatása szerint befejeződött a férfi testének hűtése, a sérült állapota pénteken érheti el azt a stabilitást, amely lehetővé teszi, hogy további vizsgálatokat végezzenek el rajta. Az újraélesztett betegeket ugyanis – ha nincs ellenjavallat – 24 órára lehűtik, ezzel tudják csökkenteni az agykárosodás veszélyét. A főorvos hozzátette: a klinikai kép és a CT-vizsgálat alapján döntik el, hogy a férfi felébreszthető-e a mélyaltatásból.

(MTI)