Győr+
2011.09.28. 19:55

Áramütés Dabroncon – Győrbe szállították az egyik sérültet

Még mindig életveszélyes annak a férfinak az állapota, akit a dabronci áramütéssel járó baleset helyszínéről újraélesztését követően a veszprémi kórházba szállítottak. A baleset Győrbe szállított sérültje súlyos sérüléseket szenvedett, de állapota stabil. Az Ajkára érkezett két beteg állapota kielégítő.

Egy sérültet szállítottak mentőhelikopterrel a veszprémi kórház intenzív osztályára, a középkorú férfi válságos állapotát a vezetékben lévő 20 ezer volt okozta – mondta Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Hozzátette: állapota csütörtök reggelre stabilizálódhat.

Nincs életveszélyben a szerdai dabronci baleset mentőhelikopterrel Győrbe szállított sérültje – közölte az MTI érdeklődésére a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos igazgatója.

Tájékoztatása szerint az égésplasztikai osztályra került férfi mindkét lábán súlyos sérüléseket szenvedett, de állapota stabil. Mindenképpen meg kell műteni, de hogy erre mikor kerülhet sor, az egyelőre nem tudható – mondta el Oláh Attila.

Az ajkai Magyar Imre Kórház sürgősségi osztályának ügyeletese elmondta, hogy a hozzájuk érkezett két beteg állapota kielégítő, nincsenek életveszélyben.

A Veszprém megyei településen épülő ipari csarnok építkezéséről összesen hat munkást ért áramütés: közülük ketten a helyszínen meghaltak, amikor egy fémvázas festőállványt akartak az épület homlokzata elé tolni, ám az elérte a fölötte csaknem nyolcméteres magasságban húzódó magasfeszültségű vezetéket.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást indított – mondta a helyszínen Orsós Károly, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Közlése szerint a hat munkás az épület külső festésén dolgozott, amikor mobil fém festőállványt nekitolták a vezetéknek. Az esetről a szakértői vizsgálatot követően adnak bővebb tájékoztatást – tette hozzá.

Czirner József, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója az MTI-nek korábban elmondta, hogy a mentősök egy órán át próbálták újraéleszteni a két férfit, de az áramütés következtében feltehetően azonnal megállt a szívük. Hozzátette: a nagyfeszültség közvetlen érintkezéssel égési sérülést okoz, a dabronci festőket a fémállvány közvetítésével érte az áramütés. Közlése szerint a Győrben ápolt sérült 30-40 százalékos égési sérülést szenvedett. A többieken “áthúzott” az áram, amely még 24 órán belül is okozhat szívmegállást, és halálos szívritmuszavart.

A megyei kormányhivatal közölte, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai a helyszínen vizsgálják a halálos munkabaleset körülményeit. A hat ember két munkáltató alkalmazásában állt.

(MTI)