Aprópénzes, gyors lakoma
Nagy Eszter Creative Chef karácsony közeledtével olyan főétellel készült – ráadásként pedig egy desszerttel –, ami pénztárcakímélő és talán még a boltig sem kell elmenni az elkészítése előtt. Feltéve, ha a következő alapanyagok megtalálhatók a háztartásban.
Hamis hamburger (rántva)
3 db nagyobb burgonya
25 dkg darált hús (vagy 15 dkg szeletelt bacon)
egy kisebb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
2 db tojás
20 dkg liszt
2 db zsemle
10 dkg sajt
só, bors
olaj a sütéshez
2 dl tejföl
A burgonyát meghámozzuk, körülbelül fél centiméteres karikákra vágjuk és felhasználásig hideg vízben áztatjuk.
A darált húst sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk az aprított vöröshagymával és egy gerezd zúzott fokhagymával.
A sajtot felkockázzuk és egy gombócnyi (körülbelül 5 dkg) darált hús közepébe nyomunk egyet belőle. A gombócot két szelet burgonya közé lapítjuk és az egészet egyben bepanírozzuk. Az így kapott kis „hamburgereket” közepesen forró olajban kirántjuk.
A maradék zúzott fokhagymát sóval, borssal a tejfölbe keverjük és a kész burgonyás húsokat ezzel kínáljuk.
Céklás, csokis kekszgolyók
125 g zabkeksz
50 g fekete csokoládé
70 g vaj
kb. 150 g cékla
fél ek. balzsamkrém
A céklát körülbelül egy órára 170 fokos sütőbe tesszük. Ha elkészült, a héját lehúzzuk és még melegen a csokoládéval összeturmixoljuk.
A kekszet összetörjük és a céklás csokival, a vajjal és a balzsamkrémmel alaposan összedolgozzuk.
A kész masszát egy órára hűtőbe tesszük, mert így sokkal könnyebb lesz formázni.
A lehűlt masszából kis golyókat formálunk, melyeket tetszőlegesen kakaóporba, darált mandulába, csokireszelékbe stb. forgatjuk.
Gyors és egészséges desszert, a gyerekek is garantáltan imádni fogják.