Győr+
2017.12.08. 12:51

Aprópénzes, gyors lakoma

Nagy Eszter Creative Chef karácsony közeledtével olyan főétellel készült – ráadásként pedig egy desszerttel –, ami pénztárcakímélő és talán még a boltig sem kell elmenni az elkészítése előtt. Feltéve, ha a következő alapanyagok megtalálhatók a háztartásban.

Hamis hamburger (rántva)

3 db nagyobb burgonya

25 dkg darált hús (vagy 15 dkg szeletelt bacon)

egy kisebb fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

só, bors

2 db tojás

20 dkg liszt

2 db zsemle

10 dkg sajt

só, bors

olaj a sütéshez

2 dl tejföl

 

A burgonyát meghámozzuk, körülbelül fél centiméteres karikákra vágjuk és felhasználásig hideg vízben áztatjuk.

A darált húst sózzuk, borsozzuk, alaposan összedolgozzuk az aprított vöröshagymával és egy gerezd zúzott fokhagymával.

A sajtot felkockázzuk és egy gombócnyi (körülbelül 5 dkg) darált hús közepébe nyomunk egyet belőle. A gombócot két szelet burgonya  közé lapítjuk és az egészet egyben bepanírozzuk. Az így kapott kis „hamburgereket” közepesen forró olajban kirántjuk.

A maradék zúzott fokhagymát sóval, borssal a tejfölbe keverjük és a kész burgonyás húsokat ezzel kínáljuk.

 

Céklás, csokis kekszgolyók

 

125 g zabkeksz

50 g fekete csokoládé

70 g vaj

kb. 150 g cékla

fél ek. balzsamkrém

 

A céklát körülbelül egy órára 170 fokos sütőbe tesszük. Ha elkészült, a héját lehúzzuk és még melegen a csokoládéval összeturmixoljuk.

A kekszet összetörjük és a céklás csokival, a vajjal és a balzsamkrémmel alaposan összedolgozzuk.

A kész masszát egy órára hűtőbe tesszük, mert így sokkal könnyebb lesz formázni.

A lehűlt masszából kis golyókat formálunk, melyeket tetszőlegesen kakaóporba, darált mandulába, csokireszelékbe stb. forgatjuk.

Gyors és egészséges desszert, a gyerekek is garantáltan imádni fogják.