Hirdetés
Győr+
2012.05.24. 08:51

Apor-szobrot is kap Győr a Gasztonyi-családtól

Továbbra is jellemzően „hazai pályán” adományoz a Vill-Korr, de a szoborállításról sem tesznek le. Szent Lászlóé csak az első.

Hirdetés

Itt nevelkedtünk, itt élünk, itt működik a cégünk. Ezért is gondolkodtunk azon, hogyan tudjuk folyamatosan visszaforgatni a haszon egy részét abba a városba, ahol annak nagy része keletkezik – mondta Gasztonyi László, a Vill-Korr Hungária Kft. tulajdonos ügyvezetője portálunknak arról honnan jött a szoborállítás ötlete.

Hirdetés

Megemlítette: a lovagkirály mindig is közel állt szívéhez. Ötvenedik születésnapjára pedig egy, a Szent László-hermát ábrázoló rézkarcot kapott édesanyjáról azzal a felirattal: ahogy születésekor, most is a lovagkirály oltalmába ajánlja fiát.

Az ötlet onnan származik, hogy a most befejeződött káptalandombi felújítás számos olyan rendezvényt tesz lehetővé, amelyek Szent Lászlóhoz vagy a lovagkirály hermájához kapcsolódnak, arra épülnek. Ráadásul – tette hozzá – az utóbbi években nemigen épült Győrben köztéri szobor, se állami, se önkormányzati, se magánpénzt nemigen találtak e célra. – Nekünk most volt erre alkalmunk, lehetőségünk – mondta. Megjegyezte: méltó és különleges alkalom lesz a szoborállításra az idei Szent László-nap abból a szempontból is, hogy a körmeneten (a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László-herma alkotta) magyarországi ereklyehármas két utóbbi tagja együtt lesz látható. Ilyesmire pedig két-háromszáz évente, ha példa akad.

A szoborállítás nem megy könnyen – avat be a kulisszatitkokba a nagyvállalkozó. Ötödikre sikerült megfelelő helyt találni Lebó Ferenc alkotásának. Ők eredetileg is azt szerették volna, ha a Káptalandomb valamelyik méltó helyét kapja a mű, a Pápai Lajos által a püspökvár kertjében felajánlott helyet – ahol ráadásul viszonylag egyszerű is lett volna az engedélyeztetés – nem fogadták el. – Azt gondoltam, mégis jobb lenne egy olyan hely, ami nem reggel nyolctól délután négyig vagy hatig van nyitva, hanem egész nap – adta meg ennek magyarázatát. Oda egy másik alkotást ajánlottak fel: Apor Vilmos szobrát, ami jövőre készülhet el.

Pál Gergő

likeold
a fb oldalunkat