Hirdetés
Napraforgó – versek gyerekeknek

Apai rímek a hétköznapokból

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2020.10.24. 19:44

Hiánypótló, gyermekeknek szóló verseskötettel debütált a győri Szabó Z. László, két gyermek édesapja. A Napraforgó című, első kötetét a magzati kortól az óvodáskor végéig ajánlja, minőségi időtöltést ígérve szülőnek, gyereknek egyaránt.

Hirdetés

Szabó Z. László gyermekei imádják a verseket, mondókákat, de a győri apuka úgy vélte, nagyon kevés kortárs gyermekverses kötet található a könyvesboltokban.

„Egyik este, amikor a mondókázást, meseolvasást követően kijöttem a gyerekszobából, még bennem lüktetett a versek ritmusa, leültem és megírtam az első gyermekversem” – árulta el az apuka a kötet születésének történetét. Az első versikét még többtucatnyi követte, majd közülük 29-et kiválasztva összeállt a könyv.

Hirdetés

A Napraforgó rövid versikéket tartalmaz, rímekbe szedett valóságdarabkákat. Olyan témákat dolgoz fel, amik a kicsiket érdekelheti. „Tényleg kicsi a nagyi kertje? Valóban hosszabb a mese, ha szófogadó vagyok? Apa lába miért fárad el, ha oviba kell menni? És ki lakik anya pocakjában?”

László szerint a mókás versek olvasása közben számos élménnyel lesznek gazdagabbak a szülők és a gyerekek is.

Ismerőseinek csemetéi körében már most népszerűek a fülbemászó versei, az egyik kisfiú a magyar népmese napja alkalmából rendezett óvodai ünnepségen az ő versét szavalta, nagy sikerrel.

A kötet névadója egyébként a négyéves Zelda volt, aki miután az összes verset meghallgatta, édesapja azon kérdésére, hogy mi legyen a verseskötet címe, hosszas gondolkodás után a Napraforgót javasolta.

László úgy gondolja, a kötete alkalmas arra, hogy a kisgyerekekkel megszerettesse az olvasás örömét, felkeltse érdeklődésüket a versek iránt. Inspirációt Bartos Erika és Nagy Bandó András írásaiból merít, és nagyon figyel arra, mi érdekli, mi foglalkoztatja gyermekeit, Zentét és Zeldát. Ugyanis ezekből a megfigyelésekből, érzésekből íródnak az újabb versikék, amelyekből egy újabb kötetet tavaszra szeretne megjelentetni Szabó Z. László.

A könyv illusztrációját László Heléna készítette. A kötet bevételének egy részét a szerző a rászoruló gyerekek támogatására ajánlja fel a Máltai Szeretetszolgálatnak.

Kapcsolódó témák: #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat