Hirdetés
Győr+
2011.11.04. 11:24

Apa és fia a dobogó tetején

Két aranyéremmel tértek haza az októberi országos bajnokságról a Győri Rekard SE súlyemelői. A szakosztály legeredményesebb versenyzője, Soóky Gergely másodszor bizonyult a legjobbnak a felnőttek között. Érdekesség, hogy a dobogó második fokára édesapja és egyben edzője, Soóky Zoltán állt fel. A hölgyek mezőnyében Németh Gyöngyi pályafutása negyedik elsőségét szerezte meg.

Hirdetés

Idén Kecskemét adott otthont a súlyemelő országos bajnokságnak, ahol remekül helytálltak a Győri Rekard SE versenyzői. Az egyesület – és az ország – legnagyobb tehetsége, Soóky Gergely 18 évesen diadalmaskodott a felnőttek között 62 kg-ban. A fiatalember szakításban 111 kg-ot, lökésben 137 kg-ot teljesített, összetettben így 248 kg-os összetett teljesítménnyel állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Mindhárom eredmény új országos csúcsnak számít a juniorok (U20) között. Sporttörténeti érdekesség, hogy a tehetség egy súlycsoportban indult édesapjával és egyben edzőjével, Soóky Zoltánnal, aki nagy küzdelemben a második helyet szerezte meg (szakítás: 93 kg, lökés: 115 kg, összetett: 208 kg).

– Az öreg mesterek sem láttak hasonlót, és számunkra is nagy élmény volt, hogy egymás mellett állhattunk a dobogón. Gergely olyan szinten van, hogy én már nem érem utol, de a második helyezésért nagy csatát kellett vívnom a többi sporttárssal – mondta Soóky Zoltán, aki 1992-ig versenyzett, majd előbb a katonaság, később pedig munkahelyi elfoglaltságai miatt felhagyott a súlyemeléssel. – Hat éve dolgozom együtt a fiammal, és azóta alkalomszerűen én is elindulok egy-egy versenyen, nemzetközi szinten a Sydneyben két éve megrendezett Master Games-en sikerült nyernem.

Aligha meglepő, hogy Gergely édesapja hatására kezdett el súlyemeléssel foglalkozni, és gyorsan kiderült, hogy tehetsége révén sokra viheti ebben a sportágban. Persze ehhez kitartó munka is kell, ami sok lemondással jár.

– Kevés a szabadidőm, és a barátokkal tervezett nyári programok is rendszeresen elmaradnak az edzőtáborok miatt. Sok mindent félre kell tenni az élsportért, de megéri – fogalmazott Soóky Gergely. – A lehető legmagasabb célt tűztem ki magam elé, szeretnék világbajnok lenni. Idén a junior Európa-bajnokságon negyedik helyezést értem el, készülök a jövő évi felnőtt kontinensviadalra, és tagja vagyok az olimpiai keretnek is – tette hozzá.

Az olimpiai szereplés a magyar válogatottól függ, ugyanis hiába egyéni sportág a súlyemelés, olimpiai kvóta csak Európa-bajnoki címért vagy világbajnoki dobogóért jár csak automatikusan, a többi kvótát a csapat szerzi meg. Erre már csak a 2012-es antalyai EB-n lesz lehetősége a válogatottnak, ahol egy olimpiai hely megszerzése a cél.

– Természetesen otthon is téma a súlyemelés, mivel a felkészülés nem ér véget az edzőteremben. Apuval mindig együtt nézzük a közvetítéseket, és kielemezzük a látottakat. Nagyon várjuk a jövő héten kezdődő világbajnokságot is, biztosan sokat beszélgetünk erről is.

A húszfős szakosztály második aranyérmét Németh Gyöngyi nyerte, aki az 58 kg-os súlycsoportban 56 kg-ot szakított és 75 kg-ot lökött.

– Több mint húsz éve versenyzem, mostanában viszont már csak évi két sportesemény fér bele a szabadidőmbe. Az országos felnőtt- és a masters bajnokságon szoktam elindulni, utóbbin eddig mindig nyertem, míg az előbbin ez volt a negyedik bajnoki címem – mondta a Révai Miklós Gimnázium testnevelő-tanáraként dolgozó sportoló, aki már csak hobbiból emeli a kilókat. – Nem vagyunk sokan a Rekardnál, de örömmel járok edzésre, jó a társaság, persze szeretném, ha még több fiatal próbálná ki a sportágat. Manapság nem könnyű őket bevonzani ide, de nem is lehetetlen feladat. A tanítványaim tudják, hogy versenyzem, és szoktam is speciális edzéseket tartani nekik. Jó fizikumot és helyes testtartást ad a súlyemelés, érdemes kipróbálni – mondta Németh Gyöngyi. – Erő, ügyesség, hajlékonyság, koncentráció, robbanékonyság és akaraterő kell ehhez a sporthoz, így rendkívül sok mindent fejleszt – vette át a szót Soóky Zoltán.

Szintén a fiatal versenyzők közé tartozik Patyi Szilárd is, aki két és fél éve lett súlyemelő.

– Sok sportágat kipróbáltam, de ez ragadott meg leginkább, ebben éreztem a legnagyobb kihívást. Az elmúlt két és fél év alatt nagyon sokat fejlődtem, és országos versenyeken már megközelítettem a dobogót. Szeretnék felállni rá a közeljövőben, mindig új célokat tűzök ki magam elé még edzéseken is, így próbálom egyre jobb teljesítményre ösztönözni magam – mondta Patyi Szilárd, aki bizonyította, hogy vannak még rejtett tehetségek a sportágban.

Lakner Gábor

Hirdetés