Győr+
2011.10.14. 13:19

Alternatív fiatalok alternatívái Győrben

A közelmúltban bezárt Teleki utcai Rómer Ház underground kluboknak és koncerteknek, művészfilmeket is bemutató mozinak, amatőr színjátszók előadásainak és persze azoknak a fiataloknak is helyet adott, akik a tömegkultúra helyett valamelyik másik réteget választották. Összeállításunkban annak néztünk utána, milyen alternatívái vannak az alternatív fiataloknak Győrben.

Csillag vagy Fecske? – a kérdést már nemcsak a Kispál és a Borz teszi fel slágerében, hanem azok az alternatív fiatalok is, akik szórakozási lehetőséget keresnek a városban. Így hívják ugyanis azt a két presszót, ahova a Kozi Drink Bár mellett a leggyakrabban betérnek a színjátszással, képzőművészettel foglalkozó középiskolások, egyetemisták.

Zsófi és Péter néhány hónappal ezelőtt találták ki, hogy létrehoznak egy olyan találkozási pontot, ahol családias hangulatban beszélgethetnek, iszogathatnak, társasjátékozhatnak, olvashatnak, zenét hallgathatnak a fiatalok. Az ötletet megspékelték a ’70-es évek hangulatával: olyan miliőt varázsoltak a belvárosi presszóba, ahová a harmincas korosztály is szívesen látogat. Persze nemcsak a dizájnnak, hanem a költségtakarékosságnak is szerepe volt abban, hogy a vállalkozó kedvű pár épp a nagyszülők padlására ment kincsek után kutatni, hogy aztán régi újságpapírokkal tapétázza ki a helyiséget. De a porlepte hajdani használati tárgyakból lett az egyedi bútorzat, a gazdag könyvespolc, sőt, olyan különlegességek is, mint a lámpaburaként szolgáló reszelő. Rengeteget keresgéltek a bolhapiacokon, és ma már sok tárgyat kapnak a vendégektől is. A plafont pedig a Zsófi által festett Illés lemezborító díszíti. A társaság, a megkapó báj vagy a családias hangulat miatt betérő fiatalok nem ritkán népzenét, világzenét vagy jazzt és funkyt hallgatnak, és persze nem hiányoznak a repertoárról a magyar kedvencek, a Kispál és a Borz, a Budapest Bár és a Quimby sem. Zsófiék fontosnak tartják, hogy kulturális programokat is kínáljanak a Csillagban: minden hónapban szerveznek kocsmaszínházat, melyet telt házzal igazol vissza a közönség, időnként koncertet tartanak, valamint havonta más-más mutathatja meg tehetségét azzal, hogy lehetőséget kap munkái kiállítására. A nagymama kakaójával vagy banánturmixszal is be lehet vonzani a gimnazistákat – érvel a révfalui, hasonló tematikájú Fecske Presszót is üzemeltető Zsófi és Péter amellett, hogy jó társaságban józanul is lehet szórakozni.

Erre ad lehetőséget a Kozi Drink Bár is, amely sokszínű kulturális palettát kínál.

– Irodalmi kávéházba, koncertekre, kiállításokra, amatőr fellépésekre, például bitboxra és gitar jamra várjuk a közönséget – sorolta a lehetőségeket Kozák Gábor üzletvezető. De rendeznek még dartsversenyeket, táncházakat, reggae-esteket és csocsóbajnokságokat is. Kozák Gábor szeretné felkarolni a helyi amatőr zenészeket, hogy azok közönség előtt is megmutathassák tudásukat. A fellépéseket felteszik az internetre is, hogy minél nagyobb teret kapjanak a gyerekek – magyarázza a Bartók Béla Művelődési Központ egykori büfése, aki országszerte sok művészt ismer. Közülük egy Ungvári István, a győri színház színésze, aki nemcsak rendszeres vendége a kultúrpubnak, hanem az irodalmi kávéház egyik szervezője is. Vendégük láttká már Töreky Zsuzsa és Szabó Balázs színművészeket, Pátkai Tivadar költőt, Kátai Zoltán énekmondót, de Ferenczi György zenész is megfordult már a Koziban. Sok fiatal nem jár színházba, ezért a színház próbál elmenni hozzájuk – fogalmazott Ungvári István, aki kiemelte, mennyire fontos, hogy ezek a találkozási pontok valamilyen értéket közvetítsenek a felnövő generáció számára.

A Kozi Drink Bár minden programja ingyenes, de ahogy az üzletvezető fogalmazott, vannak írott és íratlan szabályok

– Este 11 óra után kártyás beléptetőrendszert alkalmazunk azért, hogy a szórakozás kulturált maradjon. Nem akarunk gyűjtőhely lenni. Az elvem az, hogy a kultúra ne legyen mindig pénzhez kötve. De azért, hogy ez megvalósulhasson, tenni kell – hangsúlyozta Kozák Gábor.

Zoljánszky Alexandra