Győr+
2012.01.13. 13:23

Alternatív befektetésre ösztönöz a gyenge forint

Még helyi szinten, így Győrben is okozott kisebb felfordulást a rekordgyenge forint az elmúlt héten, és nem csak a bankárok, üzletemberek, befektetési brókerek, iparvállalati vezetők körében: a 320 forintot meghaladó euróárfolyam a pénzügyekkel amúgy csak szőrmentén foglalkozó átlagembereket is cselekvésre késztette, az átlagos forgalom többszörösét bonyolították le a bankok, pénzváltók, nemesfém-értékesítők. A slágertémának számító hektikus forint-deviza viszony egyes győri tüneteinek eredtünk nyomába.

Sorban álltak az emberek, még egy teát sem tudtam meginni múlt hét pénteken a nyitvatartási idő alatt – osztja meg frissen szerzett tapasztalatait a befektetési arannyal kereskedő Gold Trade Consulting Kft. ügyvezetője, Berényi Ferenc. A Győr belvárosában lévő üzletet azok rohamozták meg, akik a kedvezőtlen piaci híreket hallva úgy gondolták, megtakarításaik nemesfémben biztonságosabb helyen vannak. Tették ezt annak ellenére, hogy az arany ára a 2009-es válság óta töretlenül emelkedik, s bár a tavaly őszi – unciánkénti 1900 dolláros – ár mérséklődött 1520–1620 dollárra, tisztán befektetési szempontokat nézve nem ez lenne az ideális vásárlási szituáció. Ám az ügyvezető szerint a múlt heti forgalmat nem a józan mérlegelés befolyásolta: – Nagy volt az ijedtség, hogy a forint esetleg teljesen elértéktelenedik. Már pedig ha kitör a pánik, mindegy, milyen az arany aktuális árfolyama, vásárolnak az emberek. Egy nap annyi vevőnk volt, mint máskor másfél-két hónap alatt.

Hasonló tapasztalatai voltak Győrben az Arany999.eu Kft. tulajdonosának, Tóth Tamásnak is. – Kiveszik az emberek a pénzüket a bankokból és akár 1-2 grammos aranylapocskákat – hivatalosan ezek is „tömbök” – vásárolnak. A megszokott forgalom 5-6-szorosát bonyolítottuk a múlt héten, a vevők többsége 1-3 millió forintos összeget fektetett be, de forogtak ennél lényegesen nagyobb tételek is.

A befektetési arany értékesítésével foglalkozó szakemberek abban egyet értettek, hogy a most vásárlók aligha járnak rosszul a lépésükkel, még akkor is, ha többségüket a gyorsan lecsengő pánik motiválta. A világpiaci elemzők a következő egy-másfél évre 20 százalékos aranyár-emelkedést jósolnak, a nemesfém pedig köztudottan értékálló eszköznek számít. Ugyanakkor mindenkit figyelmeztetnek: csak olyan tőkét fektessenek be, amit akár 2-3 évig is nélkülözni tudnak, mert jelentős hozam nagy biztonsággal így érhető el.

S ha az arany ára nem volt éppen mélyponton, akkor a valuták forinthoz mért értéke az elmúlt héten csúcsokat döntögetett. Gondolhatnák, épeszű ember ilyenkor nem vásárol… A valóság azonban rácáfol a racionalitásra: – Az államcsőd rémképének meglebegtetésére még rekordáron is vettek valutát az emberek – erősíti meg a pénzváltásról érkezett híreket Kovács Zoltán, a győri Quint Kft. ügyvezetője. – Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ez a lázas állapot csak néhány óráig tartott. Ebben a periódusban norvég koronát, USA- vagy kanadai dollárt vettek főként, de még euró és svájci frank is fogyott.

Kovács Zoltán szerint azonban a vásárlóknál jóval többen vannak az eurót eladók, és valószínűleg jobban is keresnek ezzel a tranzakcióval: – A magas árfolyam arra ösztönözte az embereket, hogy akinek volt eurója, megszabaduljon tőle, és ezt most komoly hozammal tehette. A múlt pénteki rohamhoz még jöttek a szlovák bevásárló turisták, akik szintén váltottak, így megesett az is, hogy a forintra várni kellett, míg megérkezett a banktól. A tartós forgalomnövekedést egyébként az északi szomszédok generálják: mióta erős a szlovákok eurója, tömegével jönnek Győrbe, mindent vásárolnak, az ásványvíztől a Harley Davidsonig.

A forint értékének ingadozása persze nem csak a belvárosi utcákon, hanem az ipari parkban is fejtörést okoz. Főként azok a vállalkozások viselik nehezen a bizonytalanságot, amelyek forgalmában meghatározó az import aránya.

– Nem is a magas devizaárakat, inkább a gyakori és rövid idő alatt bekövetkező változásokat viseljük nehezen – számol be napi kihívásairól Varga Imre, a Győri Nemzetközi Ipari Parkban működő Rondó Kft. ügyvezetője.

– Mi hosszabb átfutási idejű projekten dolgozunk, és sok alkatrészt hoztunk külföldről. Ezek ára az utóbbi időben jelentősen emelkedett, bennünket viszont kötnek korábbi szerződéseink, vállalásaink. Nem mondhatom a megrendelőnek, bocsánat, de 10-20 százalékkal drágábbak vagyunk, mint amiben megállapodtunk. Ha külföldre értékesítünk, az árnövekedés nem jelent problémát, mert az ellenértékként kapott erősebb euró ezt kompenzálja. De ha belföldi a vevő, egyszerűen nem lehet érvényesíteni az áremelkedést. Ebben a helyzetben a környező országokban működő vállalatokhoz képest romlik a versenyképességünk és csökken a profitrátánk is. De a legnagyobb gondot mégiscsak a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság jelenti számunkra.

Az ugyancsak az ipari parkban működő Jankovits Hidraulika Kft. gyakorlatilag már teljes forgalmát euróban bonyolítja, így a tulajdonos Jankovits Istvánnak nem kell aggódnia az árfolyam miatt: – Szerencsés helyzetben vagyunk, mert hat éve tudatosan törekszünk arra, hogy valamennyi partnerünkkel euróban számoljunk el, s mára ez az arány elérte a 90 százalékot. Bár vevőink nagy része hazai vállalkozás, és sok alkatrészt, anyagot kell külföldről beszereznünk, az euró általánossá tétele megóv bennünket az árfolyamveszteségtől. Ez igaz a hiteleinkre is: az eurós hitelt tudjuk törleszteni eurós bevételeinkből. Az üzemanyag és energia drágulására pedig fokozott takarékossággal válaszolunk.

A kedvező pénzpiaci hírek hatására az elmúlt napokban a forint erősödött, a pánik elmúlni látszik. Az új hét új rekordere az üzemanyag ára lett. A csúcs ellenére azonban aligha éled újra a jó tíz évvel ezelőtt Győrben még oly népszerű benzinturizmus, hiszen éppen az euró magas árfolyama miatt nem olcsóbb mondjuk Szlovákiában tankolni. Ukrajnáig pedig mégsem érdemes elmenni… Legalábbis egyelőre.

Ozsvárt Tamás