Győr+
2011.10.18. 13:02

Álommunkák és valóságos álmok: fiatal közgazdászok jövőképe

Mire jutottak a győri Széchenyi István Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakon végzett hallgatói, teljesültek-e álmaik, milyen terveket szőnek a jövőre?

Bors Edina, Horváth Viktória és Kóbor Tamás egyaránt közgazdasági szakközépiskolában érettségiztek, így nem meglepő, hogy diplomájukat gazdálkodási és menedzsment szakon szerezték meg. Egyetemi tanulmányaik során mindhárman pénzügyi szakirányra specializálódtak.

Edina és Viktória a munkaerőpiac telítettségét, stagnáló helyzetét, illetve friss diplomásként a tapasztalatok hiányát említi nehézségként a közgazdászként munkát keresők számára. Tamás a BA alapdiplomát banki vagy biztosítási ügyintézői, termékértékesítői, valamint könyvelői állás betöltésére tartja csak elegendőnek, véleménye szerint vezetői pozíció betöltése egyre inkább egyetemi végzettséget követel.

Edina az alapdiploma megszerzése után nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon folytatta tanulmányait, így januárban már egyetemi diplomával büszkélkedhet. Viktória és Tamás az államvizsgát követő egy hónapban talált a végzettségének megfelelő állást. Viktória Szombathelyen, egy multinacionális vállalatnál, regionális gazdasági munkakörben helyezkedett el. Feladatai közé tartozik a régió áruházainak gazdasági koordinálása, ellenőrzése, valamint további könyvelési és pénzügyi teendőknek is eleget kell tennie.

Bors Edina


Tamás a győri adóhivatalban dolgozik végrehajtási ügyintézőként. Munkaköréből adódóan foglalkozik a hátralékos adózók kezelésével, a bírósági végrehajtásról szóló törvényben meghatározott végrehajtási feladatok ellátásával. Figyelemmel kíséri a folyamatban lévő ügyeket, s felveszi a kapcsolatot az adózókkal.

Kóbor Tamás

Viktória munkája számos területén hasznosítja az egyetemen megszerzett ismereteit, Tamás azonban a törvényi előírások szerint tevékenykedik nap mint nap.

Horváth Viktória


Arról is kérdeztem az egykori hallgatókat, hogy részt vennének-e másoddiplomás képzésen annak érdekében, hogy versenyképesebb tudás birtokába kerüljenek. Edina a mesterképzés befejezése után már a munka világában szeretne bizonyítani, Viktória nagyon fontosnak tartja az életen át tartó tanulást, Tamás pedig logisztikai menedzsment szakon, levelező képzés keretein belül folytatja tanulmányait.

Edina és Tamás nagyon hasznosnak tartja a mesterképzést, hiszen magasabb szintű képzettséget ad, illetve több lehetőséget biztosít a munkaerőpiacon. Viktória akkor döntene mesterképzésben való részvétel mellett, ha az elméleti ismeretek tanítását felváltaná a gyakorlatorientált oktatás.

Kíváncsi voltam arra is, hogy milyen „álommunkát” képzelnének el maguknak a fiatalok. Edina utazási szenvedélyét egy saját utazási iroda alapításában élné ki, Viktóriának az a fontos, hogy a munkája gazdasági jelleget öltsön, a jó munkavégzéshez legyenek adottak a feltételek, Tamás pedig kreativitását, saját ötleteit látná viszont munkája gyümölcsében.

Végül jövőbeli terveikről faggattam a közgazdászokat. Edina mesterdiplomájának megszerzése után biztos munkahelyre vágyik, Viktória ragaszkodik a jelenlegi munkaköréhez és mérlegképes könyvelői tanfolyamra jár, Tamás pedig a mesterképzés elvégzése után újra körülnézne az állásajánlatok között.

Simon Barbara