Győr+
2014.04.08. 07:00

Áfacsalási per kezdődik Győrben

A 13 ezer oldalnyi nyomozati anyag szerint egy csoport tagjai több milliárd forintos kárt okoztak.

Többmilliárdos áfacsalási per kezdődik ma a Győrben, a büntetőügy tárgyalása a Győri Törvényszéken lesz. Máté Kinga szóvivő bíró tájékoztatása szerint adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más cselekmények miatt indul per 21 vádlott ellen. A 13 ezer oldalnyi nyomozati anyag szerint a csoport tagjai több milliárd forintos kárt okoztak. A vádirat ismertetésére három napot szán a bíróság.

 

A vádirat szerint a két győri illetőségű vádlott cége 2008 és 2011 között különféle termékeket, jellemzően csokoládét, cukrot, étolajat vásárolt a további vádlottak érdekeltségi körébe tartozó cégektől, majd az árut papíron értékesítette egy szlovákiai kft.-nek. A vevő, amelynek tulajdonosa ugyanehhez a körhöz tartozott, budapesti vállalkozásoknak értékesítette tovább az árut, azok pedig olasz és spanyol társaságoknak, amelyekhez azonban nem érkeztek meg a termékek.

 

Mindezzel a vádlottak a költségvetést úgy károsították meg, hogy vagy nem fizették meg az áfát, vagy jogosulatlanul visszaigényelték. A vádirat szerint a legnagyobb így elcsalt összeg közel két és félmilliárd, a legjelentősebb jogosulatlan visszaigénylés 1,3 milliárd forint volt – közölte a szóvivő.

 

hirado.hu