Győr+
2018.12.21. 08:06

Adventi sós-sajtos apróságok

Egyszerű trükkökkel a leggyorsabb, de zseniális sajtos ropogósok! A sok-sok édes karácsonyi süteményt felüdülés megszakítani egy sajttal teli, omlós falattal!

Többek között én is az édes süteményekkel kezdem az adventi készülődést, már most rengetegen sorakoznak a dobozokban, de végül mindig a sósat kívánom utoljára! Kati barátnőm szavait idézném ennél a pontnál: “Tudod, én úgy szeretek nassolni, hogy egy kis édeset, rá a sósat, majd édeset és rá a sósat, hogy ne legyen hiányérzetem!” Sajnos ezzel többen így vagyunk, éppen ezért most gondoltam a sósakra, majd azok különböző verziójára, de egy mindannyiukban közös, hogy rendesen sajtosak! Mert valljuk be, a pogácsa tetején is az a legjobb falat, a sült sajtos réteg!

Fehér tönkölylisztből készítettem és eritrittel az összes nassolnivalót, mert tudom, hogy ezeknek nem tudok ellenállni, hiába zártam be őket gyönyörű díszdobozba, tudom hogyan nyílnak! Én azt javaslom, hogy az ünnepek alkalmával tegyük félre a koplalást, csak figyeljünk az alapanyagok minőségére, hogy ha kevesebbet is készítünk belőlük, azok igazán jó falatok legyenek!

Szép készülődést mindenkinek!

 

 

Datolyás – magvas sajtosrúd

Bevásárló lista

· 150g hideg vaj (82%)

· 300g tönköly liszt

· 2ek tejföl

· 1 tojás

· 1 gerezd fokhagyma reszelve

· 100g bryndza (juhtúró)

· 1 kk őrölt bors

· 1 cs. sütőpor

· 1 kk só

· Tetejére: 1 csomag datolya, lenmag, szezámmag +1 tojás a lekenéséhez

 

Elkészítés

1- A tészta száraz hozzávalóit egy nagy tálba kimérjük, elkeverjük, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal és tésztává gyúrjuk a juhtúróval, reszelt fokhagymával, tojással és a tejföllel.

2 – Amennyiben még nem áll össze teljesen, pici jéghideg vizet adjunk hozzá. Minimum 1 órán át hűtőben pihentetjük, de 1-2 éjszakán át is várhat hidegen a sütésig.

3 – Kinyújtjuk 1 cm vastagra, lekenjük tojással és megszórjuk a felaprított datolyával, majd ezután a magvakkal.

4 – Előmelegített, 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt pirosra sütjük őket.

 

Bármeddig eláll, dobozban vagy csak az aszalon is!

 

Szarka Zsófi