Győr+
2012.12.14. 16:49

Adósságrerndezés és tömegközlekedési megállapodás

Az önkormányzati adósságrendezésről megkezdett tárgyalásokról, valamint a város és a Kisalföld Volán között született megállapodásról számolt be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Borkai Zsolt polgármester.

A győri városházán megtartott rendezvényen két fontos téma is terítékre került. Az első az önkormányzatok adósságrendezése volt. Kara Ákos győri országgyűlési képviselő kifejtette, a mai napon a kormány és a város között a tárgyalások megkezdődtek.

 

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta, Győr egy stabil lábakon álló, jól gazdálkodó város, így a tárgyalási folyamat is jóval egyszerűbb lesz, mint sok más város esetében. Az állam az 5000 fő alatti lélekszámú települések adósságát teljes egészében átvállalja, míg 250 város, a megyei jogú városok, Budapest és a fővárosi kerületek esetében adósságaik 40 és 70 százalék közötti mértékben való átvállalásáról tárgyalnak. Hozzátette, Győr esetében is a tárgyalások függvényében lehet majd az adósság-átvállalás pontos számairól beszélni, várhatóan 2013 első negyedévében.

 

Borkai Zsolt polgármester elmondta, az önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy stabil gazdálkodásával egy biztos költségvetést tudhasson magáénak, amely a város folyamatos fejlődéséhez is nagy mértékben hozzájárul. A polgármester köszönetet mondott a győriek együttműködéséért, amelynek révén olyan átalakításokat, fejlesztéseket sikerült végrehajtani, amely révén ilyen dinamikussá válhatott Győr gazdasági fejlődése.

 

 

A nap másik fontos témája a város és a Kisalföld Volán között megszületett veszteségkiegyenlítési megállapodás aláírása volt, amelyet Borkai Zsolt mellett Papp László a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója látott el kézjegyével. A polgármester kiemelte, a megállapodás kiszámíthatóvá teszi a város és a társaság együttműködését, tervezhetővé válik az önkormányzat kiadása, és emellett a közösségi közlekedés színvonala is biztosított marad.

 

Papp László úgy fogalmazott, Győr és a Volán között évek óta előremutató együttműködés zajlik, amely olyan eredményekben ölt testet, mint a közelmúltban bevezetett utastájékoztató rendszer. Hozzátette, ezen az úton kell továbbhaladni, amit a mai megállapodás lehetővé is tesz.

 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részéről Márton Péter főigazgató elmondta, a győri a harmadik megállapodás az országban Székesfehérvár és Nyíregyháza után, de több várossal is előrehaladottak a tárgyalások a felek között.

 

Az önkormányzat és a városi tömegközlekedést biztosító társaság a megállapodással rendezte a 2010-2012. közötti időszak finanszírozási kérdéseit. A Kisalföld Volán eredeti követelése a három évre vonatkozóan meghaladta a bruttó kétmillió forintot, az önkormányzat a megállapodás értelmében bruttó 1.270.000.000 forint kötelezettséget vállal, amelyet tíz év alatt fizet ki.

 

Papp Zsolt