Győr+
2012.09.29. 11:07

Adj örömmel!

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Győrben járt, hogy a dévai Szent Ferenc alapítvány nevében átvehesse Pápai Lajos megyés püspöktől a tavaszi, káptalandombi Szeretet-napokon összegyűlt kétmillió forint adományt. Böjte atyával a pénz helyéről, az erdélyi gyermekmentő misszióról beszélgettünk.

Elmondaná, hogyan kezdődött, mikor és miért hozta létre az erdélyi gyermekmentő missziót?

 

Korán elvesztettem édesapámat, ötéves koromtól édesanyám nevelt. Tudom, milyen érzés, milyen traumás dolog az, ha valaki szeretteinek szeretetére vágyik, és nem kaphatja meg. Talán ez a seb is érzékenyebbé tett az árva gyermekek iránt. Húsz éve Dévára kerültem, ahol rengeteg koldus, bajban lévő gyermek szorult segítségre. Először csak ebédre hívtam meg őket, majd tábort szerveztem nekik, a vége az lett, hogy nem akartak elmenni. Azóta egész évben táborozunk. Az elmúlt két évtizedben 4 ezer 350 gyerek állt az alapítvány oltalma alatt, ma 65 helyen 2 ezer 300 gyereket gondozunk.

 

Honnan kapnak segítséget, hogyan tudják fenntartani az alapítványt?

 

Nekem nagyon jó főnököm van. Nagy varázsló, gondoskodó, jóságos. Isten szeretete működik, jönnek emberek, felkínálják segítségüket, közben állam bácsi is jövöget. Sok jó ember van ezen a Földön.

 

Tíz éve rendez az egyházmegye Szeretet-napokat a dévai árvák javára. Honnan ered a kapcsolat?

 

Pápai Lajos püspök atya megkeresett, kinyújtotta felénk a kézét, én meg úgy éreztem, meg kell ragadnunk. Jól belecsimpaszkodtunk. Úgy érzem, a győriek is örömüket lelik abban, hogy segíthetnek. A tíz év terméke, hogy nemcsak a dévai ház, hanem Kovásznán egy Apor Vilmosról elnevezett otthon is született. A több mint 40 millió forint adományból került Szalontára, Szovátára is.

 

Az idén összegyűlt több mint kétmillió forintot mire fordítják?

 

A Győrben székelő orsolyita nővérek nekünk adták Nagyváradon megüresedett házukat, ott rendezzük be a következő gyermekvédelmi központont. A Szent Angéla Otthon nyolcszobás, szeptembertől már hat gyermeket fogadunk, ide kerül a győri adomány.

 

Hogyan tovább, mi a jövő?


A sok ezer gyerekből egy sem környezeti katasztrófa miatt került hozzám, hanem sajnos az emberi butaság miatt. Ezek a gyerekek a tízparancsolat, a szeretetparancs megszegéséből születtek. Én úgy látom, az a jövő, hogy vegyük komolyan az evangélium hirdetését, poroljuk le a szeretetparancsról a port, és ajánlgassuk bátrabban egymás figyelmébe.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Szigethy Teodóra