Győr+
2011.07.05. 13:08

Adam Géczy ausztrál képzőművésznek nyílik kiállítása Győrött

Lefejezve - A Drakula vámpírmítosz nyomában címmel Adam Géczy ausztrál képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás szombaton Győrött a Városi Művészeti Múzeumban.

A nagyszabású tárlaton rajzokkal, videó- és hanganyagokkal, komputergrafikákkal, fotókkal, installációkkal és szobrokkal is találkozhat a közönség. Mint azt Grászli Bernadett múzeumigazgató az MTI-nek kedden elmondta, a meglehetősen provokatív cím a kiállítás fő motívumára, a vámpírmítoszra utal.

A művészettörténész hozzátette: a Drakula-sorozat képein a legtöbb emberi alak egyszerű turista, mégis úgy sejlenek elő, mint kísértetek vagy egy gótikus dráma szereplői. A fotósorozat darabjai Romániában, a Törcsvári (Bran) és a Peles-kastély környékén készültek.

Törcsvár várát Drakula kastélyának is nevezik, annak ellenére, hogy valójában csak egy határőrző vár volt, ahol a később Drakulaként elhíresült Vlad Tepes havasalföldi vajda összesen négy hónapot töltött – jegyezte meg Grászli Bernadett, aki szerint azonban a képsorozat túlmutat a történet és a történelem aspektusain, egyszerre humoros és melankolikus.

A kiállítás másik része a Lefejezve címet viseli, s témájában a halottkultuszhoz kapcsolódik.

Grászli Bernadett szólt arról, hogy Adam Géczy szívesen dolgozik együtt más művészeti ágban tevékenykedő alkotókkal. Egy zeneszerzővel, illetve egy ékszerkészítővel közös alkotását is bemutatja az Esterházy-palotában Győrött. Ugyancsak a palotában lesz Drakula textil köpenyének premierje, amelyet Géczy instrukciói alapján Imrik Zsuzsa győri iparművész készített el.

Az apai ágon erdélyi magyar, anyai ágon német származású, a sydneyi egyetemen oktató művész a kortárs képzőművészet kedvelői előtt nem ismeretlen. Volt kiállítása Budapesten és Győrött is néhány éve. A jövő héten nyíló győri nemzetközi művésztelep munkájában ugyancsak részt vesz.

Lefejezve – A Drakula vámpírmítosz nyomában című kiállítása augusztus 31-ig tekinthető meg.

(MTI)