Hirdetés
Győr+
2012.04.02. 17:47

A város figyel az ‘esőemberekre’

Április 2. az Autizmus Világnapja, amelyről Győrben is programokkal, rendezvényekkel emlékeznek meg. Kékbe borul a városháza, a Baross úti Látogatóközpontban pedig az autizmussal élők alkotásait vásárolhatjuk meg…

Hirdetés

Az autizmus egy a társadalom által különlegesnek tartott fogyatékosság, hiszen az autista emberrel nehéz kialakítani szoros kapcsolatot, bezárkóznak saját világukba, idegeneknek hatnak – gondoljuk róluk, miközben egyesek képességei, a képzőművészet, a memória, vagy számolás terén magasan meghaladják az átlagosat. Az autistákra az Esőember című film irányította rá a figyelmet, ez az alkotás talán kicsit közelebb hozta az emberekhez a betegség megismerését, elfogadását.

Hirdetés

Bolla Péter kabinetfőnök a világnapon elmondta, az ő figyelmét személy szerint szintén egy hasonló élmény, a Győri Nemzeti Színház műsorán szereplő Gézagyerek című darab irányította a témára. Innen jött az ötlet, hogy az Autizmus Világnapjához kapcsolódva a látogatóközpont adjon helyet a nyúli Márton Lakóotthon lakói alkotásainak. A központban külön vitrint rendeztek be az autista emberek által készített kézműves tárgyaknak, amelyek meg is vásárolhatók.

A kabinetfőnök is arra buzdítja a győrieket, hogy minél többen vásároljanak ezekből a termékekből, hiszen az ebből befolyt összeg teljes egészében az otthont gyarapítja.

Az ENSZ egyébként 2008-ban nyilvánította ezt a napot az Autizmus Világnapjává, amelynek célja, hogy még közelebb hozza az embereket az autizmussal élőkhöz, akik segítséggel, foglalkozásokkal nagy lépésekre képesek.

A szervezők részéről Fekete Gáborné elmondta, a világnap alkalmából számos országban jellegzetes épületek, – mint például a Big Ben, az Eiffel-torony, vagy a Colosseum – kék fénybe burkolózik, akárcsak a győri Városháza.

A városban egyébként délután öttől rendeznek programokat a Megyeháza előtti téren, ahol az érdeklődők többet is megtudhatnak az Autizmusról és az autista emberekkel való foglalkozásról. Este hatkor elindul a kék séta is, amely során a belvárost járják végig. A résztvevők valamilyen kék darabot viselnek magukon, ezzel fejezik ki az ügy iránti elkötelezettségüket.

Este háromnegyed nyolckor pedig kékbe öltözik a városháza.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter, Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat