Hirdetés
Győr+
2012.01.27. 12:49

A varázslatos iskolabusszal mehetsz iskolába

A varázslatos iskolabusz című mese ihlette azt a programot, amely a nebulók számára igyekszik vonzóvá tenni a közösségi közlekedést. Az ingyenes varázsbuszok péntekenként indulnak Ménfőcsanakról és Győrszentivánról, az első február 3-án. A gyerekek nem csak utazhatnak a csodajárgánnyal, hanem szemléletformáló kisfilmeket is nézhetnek iskolába menet közben.

Hirdetés

A fenntartható közlekedés egyik alternatívája a közösségi utazás, ezért már fiatalkorban fontos megértetni a gyerekekkel, hogy milyen következményei lesznek a jövőben annak, ha nem részesítik előnyben a fenntartható közlekedési módokat. A „Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” projekt keretében indul a „Varázsbusz”, amely az iskolások számára igyekszik vonzóvá tenni a közösségi közlekedést az autóval szemben. A programot az egykor népszerű A varázslatos iskolabusz című rajzfilm ihlette, és európai uniós pályázatból valósul meg.

Február 3-tól heti rendszerességgel péntekenként a város két legforgalmasabb külső kerületéből (Ménfőcsanakról és Győrszentivánról) ingyenes varázsbuszok indulnak, a menetrend szerinti járatokkal közel egy időben.

A buszokon utazás közben minden alkalommal más témakörben vetítenek kisfilmeket a gyerekeknek többek között a fenntartható közlekedésről, a filmek által ösztönzik őket tudatos döntések meghozatalára. A közel 10 perces szemléletformáló kisfilmek megtekintésére egészen május 25-ig a varázsbusz menetrendje szerint minden pénteken lehetőségük lesz a fiataloknak, akik játékos formában, mégis gyakorlati szempontokkal bővítve sajátíthatják el a megfelelő környezetbarát gondolkodásmódot. Az utazás során az iskolások fenntartható közlekedési kiadványt is kapnak, mely tartalmazza a buszon vetített kisfilmek legfontosabb témaköreit.

A kisfilmek újranézhetők a www.kornyezetbaratgyor.hu weblapon, melyekhez rövid kvíz kérdések kapcsolódnak majd. A helyesen válaszolók részt vehetnek a tavaszi félév végén a fenntartható közlekedés témájú vetélkedőn, melyen a sikeresen résztvevők értékes nyereményeket kaphatnak.

Zoljánszky Alexandra

Hirdetés